Menu Zavřít

Sbohem, starý Žižkove

1. 8. 2005
Autor: Euro.cz

Na dezert si v pivnici raději nechte zajít chuť

Občas se mi zasteskne po nálevně nejhrubšího zrna. Po těch potemnělých putykách, kde kromě piva, zelené a rumu už nebylo k dostání nic. Vlastně ještě výčepní lihovina. Takových, kterými byl prošpikován Žižkov, a to ještě před nedávnem. Když mne tahle podivná libůstka přepadne, vrhám se do změti ulic pojmenovaných po husitských hejtmanech či kněžích - tam bývala koncentrace vyhlášených puten největší. Rozhodl jsem se pro restauraci U Kroužků, bývala z těch divokých nejklidnější. Čekal jsem sice jistou kultivaci prostředí, ovšem co jsem uviděl, mne uzemnilo.
Varován jsem měl být už zahrádkou. Úhledná, stupňovitá terasa, vzhledné prostření, apartní slunečníky, to je jev v těchto končinách kdysi nevídaný. Ještě větší překvapení čekalo za vchodem do lokálu. Pronikavě elegantní interiér - uvědomte si, že jsme v někdejší nálevně hluboko pod průměrem čtvrté cenové skupiny - řešený vydařeným spojením tradiční pivnice s přídechem moderního stylizovaného hostince vyšší třídy. Tmavý nábytek, ctící tradici, ale zároveň pojednaný s nehledanou noblesou, vysoké dřevěné ostění, lavice po celé délce dvou stěn. Korunou hlavního sálu je zaoblený výčep ze stejného materiálu jako stěny a mobiliář, plynule přecházející v líbivý, plně funkční čtyřmístný bar. Jsem překvapen a zaskočen. V minutce však jsem plně aklimatizován, původní záměr je zapomenut a teď se probírám nabídkou, stejně překvapující jako vzhled hospody. Křížem zabírající valnou část jídel známých z mezinárodní kuchyně s notnou porcí české klasiky a zajímavou sekcí drobností k pivu, má lístek ambice uspokojit i hodně náročného hosta.
Ve chvilce je mi číšníkem, pozorným, leč zjevně trochu otráveným, předložena jedna z těch drobnůstek určených k pivu. Utopenec, tradiční, ne ten „trochu jinak“, jak ho zde také inzerují. Co se dá na utopenci zkazit, ptáte se možná. Vězte, že mnoho. Základní trabl, pominu-li samotnou kvalitu uzenky, je malá proleželost vuřtu v nálevu, a s tím se setkávám i zde. Otevřen méně než zpola a navíc se šklebící se ranou naditou zpravidla zelím, nemá nikdy dost času, aby jím skrznaskrz prostoupil lák, byť seberazantnější. Pravda, tady se snaží eliminovat tenhle problém dodatkem ostré, pikantní garnitury v podobě delikatesně naložené zeleninky a několika „kozími rohy“, ovšem v konečném účtu vychází špekáček, sám o sobě kvalitní, plný masa a kousků špeku, jako komponenta ke zdárnému vyznění celku nejméně přispívající. Macerován žízeň burcujícím nálevem jen nehluboko pod okraje řezu, nabízí hlouběji už jen čistou uzenkovou chuť. Dobrou sice, ale nedotčenou těmi žádoucími finesami koření. Dlužno říci, že nejsem překvapen. Takhle je tomu v devětadevadesáti případech ze sta. Naopak mi zalichotila snaha kuchaře tenhle jistě zapeklitý problém nějak řešit.
Druhý chod, žižkovská minutková směs v bochníčku chleba, voní již z dálky. A když odklopím skrojek „vrchlíku“ pecnu, intenzita libého odéru se ještě zvýší. Ani pohled do nitra neobvyklé misky není od věci. Ještě se škvířící žárem, jako v kráteru probuzené sopky tam bublala rudá šťáva a na její hladině se střídavě vynořovaly barevné kousky masa jednotlivých složek pokrmu. Chuť byla neobvyklá a dlužno říci, že zajímavá. Mnohoobsažná, gradovaná stále vzhůru přítomností oživujícího koření, se v závěru, kdy už mělo sousto začít ostře pálit, zlomila a uhladila. To díky houbám, jejichž syrá, zemito-rašelinná přítomnost ubrousila něco ostří základu. Svůj akord zahrála zelenina, sládnoucí příspěvek paprik podtrhla cibule, zezadu přiznával česnek. A samozřejmě maso, kousky byly vláčné, nijak tuhé a vůbec ne přetažené či vysušené. Chovaly se, jak měly. Vnesly do krmě něco „panské“ chuti.
Co bohužel nevyšlo vůbec, to byl dezert. Nechav se pobláznit a ošálit poměrně vydařenými chody předchozími, objednal jsem v závěru ještě lívanečky s borůvkami. Chyba! Mohlo mi dojít, že to není obvyklá strava zdejších pivnic. Také podle toho vypadal i chutnal výsledek. Prefabrikované, příliš tmavé „brikety“ lívanců připomínaly spíš spálené koblihy z nevyběhlého těsta, umělá šlehačka se roztekla a zanechala na povrchu nevzhledné mapy, v jezeře borůvek ještě tu a tam pluly ledovce shluků nerozmražených bobulí. Škoda toho finále, bez něho by byl pocit z návštěvy Kroužků veskrze příjemný. Bez dvou korun tři sta je cena na někdejší žižkovské čtyřky sice závratná, nicméně v kontextu s prožitým – i přes tristní závěr – přijatelná.

Value for Money: 7/10
+ na pivnici neobvykle široký a kvalitní vinná karta
- přes malou frekvenci kuchyně výrazná přítomnost jejích nepříjemných pachů v lokále

Restaurace U Kroužků
Milíčova 412/3, 130 00 Praha 3 - Žižkov
Tel.: +420 222 782 262

  • Otevírací doba: Denně 11.00-23.00
  • Počet míst: restaurace s barem 35, salonek 36, zahrádka 16
  • Druh kuchyně: česká se záběrem do mezinárodní
  • Přijímané platební karty: žádné
  • Jídelní lístek: čeština, angličtina, italština
  • Jazyková vybavenost personálu: angličtina, italština
  • Země původu nabízených vín: ČR, Francie, Španělsko

Hodnocení restaurace:
Atmosféra, pohodlí, estetika 9 bodů z 10
Prostírání 7 bodů z 10
Úroveň jídelního a nápojového lístku 8 bodů z 10
Chování personálu 8 bodů z 10
Kvalita jídla a nápojů 16 bodů z 20

Celkem: 48 bodů ze 60

Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě.

Výběr z jídelního lístku:
Valašská kyselica podávaná v rozpečeném bochníku chleba 50 Kč
Pekelníci aneb utopenci tak trochu jinak 60 Kč
Crazy small Salad – netradiční kombinace čerstvých jahod, kozího sýra a zeleného pepře 110 Kč
Grilovaná cukina na olivovém oleji s česnekem a parmezánem 85 Kč
¼ pečené kačeny se zelíčkem a variací knedlíků 165 Kč
150 g candát s bylinkovou krustou 129 Kč
200 g vepřová panenka nadívaná listovým špenátem s hříbkovým přelivem 159 Kč
Spaghetti aglio-olio (s česnekem a olivovým olejem) 89 Kč
Řecký salát s olivami a červenou cibulí 55 Kč
Cheese Cake – tvarohový dort s horkým ovocem 60 Kč

BRAND24

Výběr z nápojového lístku:
Gambrinus 10o 0,50 l 20 Kč
Plzeň 12o 0,50 l 28 Kč
Kozel černé pivo 0,50 l 20 Kč
Budvar 12o 0,33 l 30 Kč
Veuve Cliquot Ponsardin brut 1990 Kč
Rulandské šedé kabinet ´03 - ing. František Mádl, Velké Bílovice 180 Kč
Sancerre Sauvignon ´03 - Domaine Robert et Francois Rochet 750 Kč
Montbazillac, Domaine de Moutlony ´02 - sladké Sauvignon x Semillon x Muscadelle 525 Kč
Las Campanas rosé Navarra D.O. ´03 350 Kč
Frankovka pozdní sběr ´02 - ing. František Mádl, Velké Bílovice 260 Kč
Syrah – Grenache „Voiles Latines“ ´03 - Domaines des Deux Soleils 390 Kč
Rully 1er Cru „Champs Cloux“ - Michel Briday ´01 1300 Kč

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).