Nepřehlédněte

ilustrační foto

Jak ukrást firmu?

Ilustrační foto

Příliš vysoká laťka. Čistý zisk bank klesl letos o 400 milionů

 Německá kancléřka Angela Merkelová

Merkelová: Dohoda zemí EU na migraci bude složitá

SaSaZu

26. června 2017, 00:00 - Klára Donathová
26. června 2017, 00:00

Sázka na jistotu, kde jídlo nikdy nezklame Na SaSaZu se můžete spolehnout. Krátké období experimentů po výměně šéfkuchařů už naštěstí pominulo. Jídelní lístek se sice občas mění, ale všechny stálice na něm zůstávají. Setrvalý je také mírný růst cen, ale na druhé straně to, co v SaSaZu, jinde nedostane. Takže není divu, že si za to restaurace nechává dobře zaplatit.

Interiér podniku je natolik nadčasový, že i ten odolává toku času. Obřím prostorám restaurace dominují výrazné lustry poutající pozornost.

Veškeré dění se odehrává v jedné velké místnosti, v jejímž čele je otevřená kuchyně a kolem ní na vyvýšeném pódiu několik stolů, od nichž můžete dění u sporáků pohodlně sledovat.

Ostatní stoly jsou rozmístěny po celém podniku a jsou od sebe více či méně nápadně odděleny, takže poskytují dostatek soukromí i v takto otevřeném prostoru.

Restaurace sídlí na stejné adrese v hale č. 25 v Pražské tržnici už od roku 2009. Je až s podivem, jak málo se toho v SaSaZu změnilo, a přitom je stále tak dobré. Nabídka je rozdělená na šest hlavních sekcí. Sambal má představovat rozmanité vůně a chutě asijské kuchyně. V této sekci najdete stále populární skvěle ochucený salát ze zelené papáji s mangem, nezbytným koriandrem, svěží kyselkavou omáčkou, podávaný s křupavými krevetovými krekry. V nabídce je od samého začátku a doufám, že z ní nikdy nezmizí, stejně jako hongkongská rolka s mořským vlkem nebo Burma rolka, která si našla místo v menu o pár let později a zcela nepochybně si ho zaslouží. Kombinace hovězího masa a čerstvých mandarinek s nasládlou kachní kari omáčkou je skvělá. K čerstvým rolkám se podávají navíc dvě smažené taštičky plněné masem a měsíčky mandarinek.

Sekce Roti odkazuje na pece, ve kterých se peče tradiční chléb, a z této části menu patří mezi nejpopulárnější jídla bombajské kuře na másle. Kousky kuřecích prsou marinovaných v jogurtu s citronem, kořením garam masala a koriandrem se podávají s plackami roti chleba a citronem na zakápnutí. Jde o jedno z nepálivých jídel, které můžete bez obav objednat i dětem.

V následující sekci Otak Otak, jejíž název vyjadřuje způsob přípravy pokrmů v páře a smažením, je jasným vítězem SaSa křupavá rolka, na které má většina pravidelných návštěvníků této restaurace závislost. Jde o pět kousků téměř syrového tuňáka a lososa, obalených v řase nori a rychle zvenku osmažených tak, aby se ryb teplo téměř nedotklo. Rolky jsou podávané s nasládlou omáčkou z černého sezamu a štiplavou pastou z křenu wasabi a malou miskou salátu z mořských řas. Tohle je jedno z jídel, o které se nebudete chtít dělit, takže vám radím raději sobecky objednat více porcí.

Z jídel na Tai Tai grilu vyzkoušejte shawarmu na čínský způsob. Dostanete dva zvlášť zabalené pita chleby plné šťavnatého masa z hovězích žeber, kterému dávají punc luxusu kousky foie gras navrchu. Shawarma se podává navíc se dvěma omáčkami a salátem z ředkviček. Pokud stále nemáte dost, dejte si něco na ohni z předposlední části menu s názvem Flame. Třeba skvěle ochucený hovězí salát se spoustou masa a avokáda. Myslí tu i na vegetariány, které jistě uspokojí červené kari s tofu nebo bezmasá shawarma s hummusem z fazolek edamame.

Jídlům napříč celou nabídkou je společné výrazné ochucení typické pro asijskou kuchyni, kreativita při jejich přípravě i podávání. Objednat si k nim můžete alkoholické či nealkoholické míchané nápoje, které jsou stejně zábavné jako podávaná jídla. Nejde o žádnou vysokou mixologii, ale o zajímavé snoubení chutí.

Přestože jednotlivé porce nejsou vůbec levné, zpravidla se nejedná o plnohodnotné chody a pravděpodobně budete objednávat nejméně tři na osobu. Máte-li rádi exotické chutě, snadno se necháte strhnout k dalším objednávkám, protože místní jídlo je zkrátka návykové, a když už se do SaSaZu dostanete, budete si ho chtít užít se vším všudy.

Zážitek jen někdy dokáže pokazit mezinárodní obsluha, se kterou občas nebývá snadná domluva. Počítejte s tím, že chody budou na stole přistávat bez větší logiky a bez ohledu na pořadí, v jakém jste si je objednali. SaSaZu ale není podnik pro konzervativní strávníky, a tak je zkrátka třeba trochu přimhouřit oko. Tamní jídlo za to opravdu stojí.

SaSaZu Bubenské nábřeží, Praha 7 ? t: 284 097 455 ? e: restaurant@sasazu.com ? www.sasazu.com ? šéfkuchař: Andy Tan


Sdílení

Líbí se Vám tento článek?
Sdílejte ho

Hodnocení

Zaujala Vás tato zpráva?
Ohodnoťte ji

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Čtěte také

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Finance
Zdražil vám dodavatel elektřinu? Máte právo bezplatně odejít
Na co si dát pozor při pojištění auta před cestou do zahraničí
Co obnáší práce finančního poradce? Doba prodejová skončila
Konstantní symboly: co který znamená a proč je už nepotřebujeme?
V práci se řeší problémy v kuchyňce. Začátek konce
Auta
Retro: Mazda RX-7 je mezi sportovními auty unikát už 40 let
Dacia jako ojetina: Kterou chtít, kterou nebrat a jak nakupovat?
Abt přidal pětiválci v Audi RS3 dalších 100 koní. Teď už jich má 500
Sedm slepých uliček automobilového vývoje: Tudy ne, přátelé
Ford Focus bude „číst“ silnici a vyhlazovat díry pomocí adaptivních tlumičů
Technologie
Nvidia používá umělou inteligenci pro zvýšení snímkové frekvence videa
Český fotbal uvidíte už jen za peníze. O2 TV získala práva na kompletní českou fotbalovou ligu
Třetí multiplex DVB-T2 pokrývá již 85 % populace
Alza otevírá druhou prodejnu bez prodavačů. Chystá už i třetí
Co je uvnitř 144Hz 4K monitorů s G-Sync HDR? Aktivní chlazení, FPGA, 4:2:2 barvy
Hry pro příležitostné hráče