Menu Zavřít

S prodejem skláren pomůže Deloitte

6. 3. 2009
Autor: Euro.cz

Bohemia Crystalex Trading

CONTENT24

Finančním poradcem při prodeji Crystalexu Nový Bor a Skláren Kavalier Sázava ze skupiny Bohemia Crystalex Trading (BCT) bude poradenská společnost Deloitte ČR. Podle agentury ČTK se na tom shodli věřitelé, majitelé podniků i insolvenční správci. Crystalex a Kavalier jsou klíčovými podniky skupiny, o jejich prodeji rozhodli věřitelé na počátku února. Právním poradcem chystané transakce je podle informací týdeníku EURO advokátní kancelář Vyroubal Krajhanzl Školout.
„Společnost Deloitte nabídla nejvýhodnější podmínky, navíc nebude požadovat žádnou provizi, kdyby se transakce nezdařila,“ sdělila insolvenční správkyně Crystalexu Marcela Marešová. Crystalex zatím podle ní prodej oficiálně zahájit nemůže, nejprve musí byt prohlášen konkurz, což bude nejdříve 12. března po schůzi věřitelů. „Přesto ve spolupráci se zástupci dlužníka můžeme vše začít připravovat. V zájmu všech je získat nového vlastníka co nejrychleji,“ dodala.
Ve Sklárnách Kavalier je situace jednodušší, zahájení prodeje nic nebrání, protože společnost je v konkurzu od 9. února. „Již v tomto týdnu mám naplánováno první jednání, kde bychom už chtěli zahájit přípravu prodeje včetně odladění harmonogramu,“ poznamenal Vlastimil Volenský ze společnosti Voleský a partneři, která je insolvenčním správcem Kavalieru. Způsob prodeje musí schválit věřitelský výbor, návrh chce správce podat na nejbližším jednání.
Skupina BCT byla ještě v polovině loňského roku největším výrobcem užitkového skla v Česku. Zaměstnávala kolem 5000 lidí a ročně uskutečnila zakázky za více než pět miliard korun. Od loňského září je skupina v insolvenčním řízení kvůli nedostatku provozního kapitálu. Vyrábějí už jen Sklárny Kavalier. Sklo Bohemia ve Světlé a Sklárny Bohemia v Poděbradech zastavily výrobu loni v září, Crystalex přestal vyrábět na počátku letošního roku. Skupina dluží bankám kolem 2,7 miliardy korun. V konkurzu jsou i Sklárny Bohemia a Sklo Bohemia.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).