Menu Zavřít

RYCHETSKÝ NECHCE VYHRÁT

22. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Spor o ČNB

Praha – Poslední pracovní den před Vánoci obdržel Ústavní soud návrh na zahájení řízení ve sporu mezi vládou a prezidentem o jmenování guvernéra a viceguvernérů České národní banky. Dosud není jasné, kdy se případ bude projednávat. Místopředseda soudu Miloš Holeček pro týdeník EURO uvedl, že to bude co nejdříve, o přesných datech však ještě nelze hovořit.

Návrh podává předseda vlády Miloš Zeman společně s vládou. Ta pověřila vicepremiéra Pavla Rychetského, aby ji v řízení zastupoval. V kauze jde o nejednoznačný výklad části ústavy, v níž se stanovují pravomoci prezidenta republiky ve vztahu k ČNB. Část právnické obce tvrdí, že ke jmenování nejvyšších funkcionářů banky je potřeba spolupodpis předsedy vlády nebo ministra, druhá část zastává názor opačný. K první skupině patří také vláda, ke druhé Hrad.

BRAND24

Rychetský na dotaz, jaký výsledek očekává, uvedl, že spíše počítá s prohrou. „Ústavní soud má metafyzické pojetí ústavy, bere v úvahu i dosavadní ústavní praxi. Nám i řadě českých právníků je bližší právní pozitivismus, tedy striktně se držet litery zákona. Ze svého možného vítězství má Rychetský strach. „Zpochybnily by se tím mnohé dosavadní kroky ČNB a potažmo i naší vlády, především celá kauza IPB. Místopředseda Rychetský zdůrazňuje, že pro něj spor není otázkou politickou, ale čistě právnickou. „Prokazatelně tu existují dva protichůdné výklady a je potřeba, aby někdo autoritativně řekl, který je správný, uvedl pro týdeník EURO.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).