Menu Zavřít

RŮŽOVÝ SVĚT

23. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Analytici věří ve skokový růst produktivity

Investorům na amerických akciových trzích přinesl loňský rok vysoké výnosy. Index Dow Jones se během roku zhodnotil o více než 25 procent, technologickými akciemi ovládaný index Nasdaq Composite dosáhl největšího meziročního nárůstu ve své historii - 85,6 procenta - a Inter@ctive Internet Index, který sleduje 50 největších amerických internetových společností, posílil v průběhu roku o téměř 170 procent.

Zámořští investoři zjevně věří tomu, že růst akciového trhu vytrvá i do budoucna. Organizace I/B/E/S sleduje odhady a doporučení analytiků pro veřejně obchodované společnosti v USA. Tabulka uvádí průměrné ohodnocení pro sto amerických spo lečností s největší tržní kapitalizací. Každou společnost hodnotí průměrně 25 analytiků. Tři čtvrtiny všech vydaných doporučení jsou k nákupu, prodejní doporučení tvořila pouze 2,2 procenta všech tipů. Optimismus amerických investorů podtrhuje skutečnost, že u 94 společností ze sta převyšoval počet nákupních doporučen í součet návrhů držet a prodat.

Budoucí zisky.

Tyto příznivé odhady jsou založeny především na důvěře investorů v růst budoucích zisků, zatímco současné výsledky společností zůstávají v pozadí. Ukazatel P/E, který vyjadřuje poměr ceny akcií k čistému zisku připadajícímu na jednu akcii, dosahuje pro letošní účetní rok (americké společnosti si mohou své účetní období volit libovolně) 78,6. Pokud by si společnosti udržely současnou úroveň zisků, investice do jejich akcií by se formou zisků vrátila až téměř za osmdesát let.

Stejný ukazatel vypočtený na základě zisků odhadovaných pro příští rok už dosahuje „pouze 43,1. I tento ukazatel se však jeví podle tradičních investorských pouček jako neudržitelný. Jedno takové zjednodušené pravidlo říká, že ukazatel P/E by nemě l přesahovat procentuální výši dlouhodobého tempa růstu společnosti. Průměrný odhad dlouhodobého růstu stovky největších společností, který je definován jako průměrná rychlost růstu provozního zisku po následujících pět let, vychází z průzkumu I/B/E /S těsně nad hranicí sedmnácti procent. Pokud bychom tedy zavedli zjednodušené tradiční přístupy, americký trh by se jevil jako silně nadhodnocený.

Průmyslová revoluce?

V pozadí optimismu analytiků stojí důvěra ve výkon americké ekonomiky. Ta již třetí rok udržuje meziroční tempo růstu ve výši kolem čtyř procent, zatímco nezaměstnanost je na nejnižší úrovni za poslední tři desetile- tí. Přitom donedávna ekonomové považovali za hranici dlouhodobě udržitelného tempa růstu amerického hospodářství tři procenta. Současný vysoký vzestup se na jedné straně dá z dlouhodobého pohledu považovat pouze za výkyv, který bude v následují cích letech kompenzován obdobně dlouhým poklesem tempa růstu zpět pod udržitelnou hranici. Někteří ekonomové nabízejí alternativní vysvětlení. Podle něj dochází v americké ekonomice díky výjimečné vlně technologických inovací ke změně, která vede ke skokovému růstu produktivity. Takové období nastává jednou za padesát až sto let a jako typický příklad z minulosti bývá uváděna průmyslová revoluce.

Současná růstová očekávání zabudovaná ve vysokých cenách akcií naznačují, že se investoři převážně kloní k druhé- mu vysvětlení. Jeden analytik například komentoval nedávno zveřejněné údaje o nízké inflaci v USA slovy: „Udržujeme nejúžasnější kombinaci silného růstu a mírné inflace. Jak dlouho vydrží, nevíme, ale užijme si ji, dokud můžeme.

Greenspanovo varování.

Na druhé straně stojí hlavní architekt americké hospodářské politiky - centrální banka (Fed). Její nejvyšší představitel Alan Greenspan přiznává, že on ani další ekonomové banky nedokážou odhadnout, jestli opravdu ekonomika procház í výjimečnou kvalitativní přeměnou, nebo jestli se jedná o pouhý cyklický výkyv. Greenspan několikrát varoval investory, že nově přijímaný způsob ohodnocování akcií je příliš optimistický. Fed tedy volí preventivní monetární politiku, jejíž priorito u je předcházení krizí. Restriktivní politika má připravit prostor pro případné „měkké přistání ekonomiky, i kdyby mělo být obětováno několik desetin procenta hospodářského růstu.

Ve světle těchto skutečností jsou odhady vývoje akciových trhů v letošním roce, jakkoliv mohou být založeny na sofis- tikovaných metodách, sporné. Jako nejpravděpodobnější se jeví scénář pozvolného růstu hlavních akciových indexů, i když pomalejším tempem než v roce 1999. Každá změna úrokových sazeb nebo zveřejnění ekonomických údajů budou vyvolávat krátkodobé fluktuace cen. Velký vliv na ceny některých titulů bude mít také pokračující vlna fúzí a akvizicí. Investoři budou i letos muset postupovat selektivně. Středem pozornosti budou opět telekomunikační společnosti, předpokládáme také návrat k ;likvidním ak- ciím zavedených společností, jejichž oce- nění je založeno do větší míry na současných ziscích.

BRAND24

Jisté však je, že nepřestává platit základní investiční pravidlo „čím vyšší očekávaný výnos, tím větší míra rizika . Změna ve všeobecně sdílených očekáváních ohledně budoucího růstu hospodářství a zisků společností nebo neočekávaně vysoké zvýšení ú rokových sazeb může vyvolat okamžitou reakci ve formě výrazného propadu cen akcií. Ta by nejvíce po- stihla internetové a technologické tituly, u kterých se očekává nejvyšší výnos, ale jejichž ceny jsou na budoucích očekáváních nejvíce závislé.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).