Menu Zavřít

Ruskou cestou

3. 10. 2003
Autor: Euro.cz

GE Capital Bank

BRAND24

PRAHA (myd) – Bývalý generální ředitel české GE Capital Bank Petr Šmída nadobro ukončil svoji kariéru ve skupině General Electric. Poté, co opustil šéfovské křeslo v Praze, se přesunul do Spojených států, kde strávil více než rok ve funkci ředitele kvality GE Consumer Finance.
Šmída se s GE rozloučil počátkem října a směřuje do Ruska. Tam by měl usednout do čela Alfa Bank, která o sobě prohlašuje, že je největší soukromou bankovní skupinou v Rusku. Na území Společenství nezávislých států působí od roku 1990 a disponuje v regionu více než jedním stem poboček. Kromě toho má registrované dceřiné společnosti na Ukrajině, v Kazachstánu a v Nizozemsku a kancelář v Londýně. Internetové stránky Alfa Bank udávají, že banka má více než 500 tisíc individuálních a 50 tisíc korporátních klientů. Ratingová agentura Standard & Poor’s udělila bance hodnocení „B“ se stabilním výhledem. Kromě „klasického“ bankovnictví se Alfa Bank specializuje na investiční bankovnictví, a to zejména na poradenství při fúzích a akvizicích a dluhopisové trhy.
Zajímavostí je, že Šmída nebude v Alfa Bank jediným Čechem. Na pozici ředitele informačních technologií tam již totiž působí Martin Pilecký, Šmídův bývalý kolega z GE. Ruská banka na vedoucích pozicích zaměstnává i další zkušené bankéře z mnoha zemí světa. Kandidátem na ředitelskou pozici v Alfa Bank byl před několika lety i bývalý šéf Komerční banky Radovan Vávra.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).