Menu Zavřít

Rosněfť zakládá podnik s CNPC

20. 10. 2006
Autor: Euro.cz

Rusko-čínská těžba

BRAND24

Ruská státní ropná společnost Rosněfť vytvoří společný podnik s čínskou státní společností CNPC, který se zaměří na průzkum a těžbu ropy v Rusku. Nový podnik se bude jmenovat Vostok Energy a ruská firma v něm bude vlastnit podíl 51 procent. Ruské firmy se totiž nyní brání tomu, aby ponechaly svým zahraničním partnerům kontrolu nad společnými podniky v energetickém sektoru.
Čína je druhým největším spotřebitelem ropy na světě a dlouhou dobu usiluje o napojení na zdroje v Rusku. Vostok Energy je pouze jednou z několika akcí, které firma CNPC podnikla, aby získala napojení na Rusko.
CNPC v současnosti kupuje od Rosněfti devět milionů tun ropy a tři miliony tun ropných produktů ročně. Rosněfť je druhým největším producentem ropy v Rusku a největším vývozcem ropy po železnici do Číny. Chce se stát také největším prodejcem ropy prostřednictvím plánovaného ropovodu do Asie.
Rosněfť se také dohodla s firmou PetroChina o vytvoření podniku zaměřeného na prodej pohonných hmot. PetroChina je největším producentem ropy a plynu v Číně a divizí CNPC. (mtc, ČTK)

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).