Menu Zavřít

Ropa pro Bushova přítele

27. 9. 2007
Autor: Euro.cz

Kurdistán / Hunt Oil

BRAND24

Americká firma Hunt Oil uzavřela dle listu The Washington Post s kurdskou regionální vládou kontrakt na těžbu ropy v iráckém Kurdistánu. Dohoda budí podezření hned z několika důvodů. Americký útok na Irák vedl k faktickému osamocení Kurdistánu, severní části Iráku, a nyní kontrakt s kurdskou vládou ohrožuje debatu o iráckém ropném zákonu, na nějž Washington oficiálně tlačí. Navíc šéf dallaské firmy Hunt Oil - Ray Hunt - je jedním z blízkých přátel amerického prezidenta George Bushe a patřil ke sponzorům jeho prezidentské kampaně.
Americký demokratický kongresmen Dennis Kucinich žádá, aby parlament nechal vyšetřit podíl Bushovy vlády v kontraktu s Hunt Oil a také její ovlivňování irácké debaty o ropném zákonu. „Říkám už léta, že tahle válka se vede kvůli ropě. Bushova vláda si přeje získat kontrolu nad iráckou ropou, ale my nemáme právo nutit Iráčany, aby se své ropy vzdali,“ řekl Kucinich. Bush o kontraktu firmy Hunt Oil prý předem nevěděl. Prezident rovněž prohlásil, že záležitost znepokojila americké velvyslanectví v Bagdádu a že bude znepokojen i on, když se prokáže, že to poškozuje snahu irácké vlády sjednotit zemi.
Huntova firma uzavřela smlouvu začátkem září. Irácký ministr ropného průmyslu Husajn Šahristání krátce poté řekl, že veškeré dohody týkající se ropy musí schválit bagdádská vláda. O schválení kontraktu Hunt Oilu ji prý nikdo nepožádal, takže jej vláda považuje za neplatný. Nezodpovězenou otázkou však je, jak chce Šahristání z metropole dohlížet, kdo těží ropu v iráckém Kurdistánu.
O přístup na ropná pole (zejména na jihu Iráku) usilují koncerny Total, Royal Dutch Shell či ExxonMobil. Dávají přednost dlouhodobým těžebním kontraktům, jež zhodnotí větší investice, ale ministr Šahristání dal najevo, že smlouvy, které bude vláda ochotna podepisovat, budou spíš krátkodobé a zaměřené na poskytnutí služeb. Týká se to prý hlavně gigantických nalezišť Rumajla a Zubajr. Šahristáního úřad údajně zřídil novou komisi, která připravuje modely smluv a plán na rozvoj ropných polí. Zahájení tendrů by mělo začít do konce roku.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).