Menu Zavřít

Rok 2003: ženy proti mužům

30. 10. 2003
Autor: Euro.cz

Annika Sörenstamová nebyla jediná

BRAND24

Letošní sezona přinesla do světa golfistů nezvyklou podívanou. S profesionálními turnaji, v nichž ženy soupeřily proti mužům, se totiž doslova roztrhl pytel.
Že se stojaté golfové vody budou čeřit, signalizoval již rok 2002. Nejprve se rozohnily americké feministky v čele s Martou Burkovou, když slavný Augusta National Golf Club, který každoročně hostí US Masters, odmítl jejich žádost o přijetí ženy do dosud výhradně pánského klubu. Ani po válce v médiích, ani po demonstracích během samotného major turnaje však feministky svého cíle nedosáhly.
A ještě jedna letošní událost má kořeny v roce 2002. Americká profesionální trenérka Suzy Whaleyová vyhrála vloni v září PGA of America's Connecticut Section Championship, čímž se jako první žena po 58 letech kvalifikovala do turnaje US PGA Tour Greater Hartford Open 2003.
O účasti na mužské Tour začala veřejně spekulovat i světová jednička Annika Sörenstamová. Z mnoha nabídek, jichž se jí od organizátorů turnajů dostalo, si Švédka nakonec vybrala Bank of America Colonial.
Snahu dostat se do startovního pole US PGA Tour projevila též třináctiletá Michelle Wieová. V kvalifikaci na lednové Sony Open sice neuspěla, ovšem její výkon 73 ran z nejdelších odpališť byl natolik přesvědčivý, že vycházející hvězda ženského golfu obdržela několik pozvánek na profesionální mužské turnaje Canadian Tour a Nationwide Tour.
Show mohla začít. Annika si před tisícovkami aplaudujících fanoušků na Bank of America Colonial vedla skvěle, ale do cutu se přesto nevešla (podrobněji EURO 22/2003). I Suzy předvedla na Greater Hartford Open statečný výkon, také ona však skončila hluboko v poli poražených. Ani Michelle na obou mužských turnajích, kterých se v druhé půli roku zúčastnila, neprošla cutem.
Zdálo se, že bitvám pohlaví na čas odzvonilo, jenže nebyla to pravda. Štěstí na asijské PGA Tour pokusila v říjnu legenda ženského golfu Angličanka Laura Daviesová. Jako předešlé hráčky i ona balila kufry po dvou dnech, nicméně její výkon byl jen o dvě rány horší, než jaký předvedla např. evropská hvězda Justin Rose. Veteránka Jan Stephensonová se představila na americké seniorské túře, skončila však poslední.
A přišla další žena, tentokrát Korejka Se Ri Paková. Své umění předvedla na Korean Tour, a to nadmíru přesvědčivě. Nejenom, že dokázala projít cutem, jako první ženě vůbec se jí na mužském profesionálním kolbišti podařilo zahrát pod par hřiště (celkově -2) a skončila na 10. místě.
Těžko hádat, co přinesou další roky, ale vše nasvědčuje tomu, že se zažité stereotypy budou bourat. Například sebevědomá Michelle Wieová si vytyčila životní cíl kvalifikovat se na US Masters…

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).