Menu Zavřít

Rittig má pas a pojede si do Monaka obnovit rezidenční pobyt

30. 3. 2014
Autor: ČTK

Obchodník a lobbista Ivo Rittig má od minulé středy pas. Čtvrtého dubna mu vyprší rezidentura v Monaku, spěchá si ji obnovit.

Policie Ivo Rittiga podezřívá z ohrožování utajovaných skutečností v takzvané kauze Nagygate a podílu na předražených jízdenkách pro pražský Dopravní podnik od papírny Neoghraph. Kvůli druhé kauze na něj před dvěma týdny žádal uvalit vazbu žalobce pražského Vrchního státního zastupitelství Adam Borgula. Na počátku případu jízdenky byl rozhodnutím Obvodního soudu pro Prahu 5 Rittigovi a dalším obviněným zabaven pas.

Rittig, ale i další obviněný - právník Marek Stubley – žádsali o povolení vycestovat. Rittig kvůli obnovení rezidentury v Monaku, Stubley pracovně do Mnichova a na Slovensko. Žalobce Borgula jejich žádosti ale zamítl. „Obviněný Stubley nedoložil žádným způsobem důvod své pracovní cesty, a tudíž nelze posoudit, zda by toto vycestování kolidovalo s účelem trestního řízení, v jehož zájmu Obvodní soud pro Prahu 5 rozhodl o zákazu vycestování do zahraničí,“ argumentoval zamítnutí cest do zahraničí žalobce Adam Borgula.

Kvůli omezení cestování, které je vykládáno podobně tvrdě jako útěková vazba, podali všichni obvinění stížnosti. Pražský Městský soud po prostudování stížností před dvěma týdny rozhodl o tom, že všem obviněným mají být cestovní doklady vráceny. Na to Borgula zareagoval okamžitým zatčením všech pěti podezřelých. Obvodní soud pro Prahu 5 ale na základě verdiktu nadřízené instituce Rittiga a spol. do vazby neposlal. A uplynulou středu pak všichni získali pasy zpátky.

Ivo Rittig vlastní soudomí na pražských Vinohradech, trvale je ale hlášen k pobytu v monackém Périgordu, kde je tamním rezidentem. Protože je sice českým občanem, ale zároveň monackým rezidentem, má monackou rezidenční kartu. Český občanský průkaz musel odevzdat, a jeho jediným českým dokladem je pouze pas. Čtvrtého dubna Ivo Rittigovi vyprší monacká rezidentura a pokud si ji chce obnovit, musí se promptně dostavit na tamní úřady a doložit, že se v knížectví trvale zdržuje.

„Stěžovatel je občanem České republiky, avšak již několik let s trvalým pobytem v Monackém knížectví, kde tráví převážnou část roku zcela legálně v bydlišti, které je orgánům činným v trestním řízení známo. V minulosti byl několikrát vyslýchán policejními orgány a vždy s nimi bezproblémově spolupracoval,“ konstatovala v rozsudku o navrácení pasů soudkyně pražského Městského soudu Hana Hubáčková. A v odůvodnění verdiktu pokračuje: „Svým přístupem úkony policie nikdy neztížil ani nezmařil. Jeho pobyt v zahraničí je výkonem legálního práva svobodně si zvolit místo trvalého pobytu. Nemožnost vycestování pro něho může mít dalekosáhlé negativní následky v podobě ztráty nároku na přiznání rezidentury v Monackém knížectví. Zdůrazňuje, že na území České republiky má družku a čtyři děti, za kterými pravidelně dojíždí a má k nim citový vztah.“

Více informací naleznete v aktuálním vydání týdeníku Euro

Rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 5 o vrácení pasu |vo Rittigovi


Čtěte také:

Kauza opencard. Další lidé kolem Rittiga jsou volní

Policie na popud Bradáčové zadržela Rittiga, soud ho ale do vazby neposlal

BRAND24

Zaorálek se musí omluvit Rittigovi za spojení se zabaveným zlatem

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).