Menu Zavřít

Ridley Scott měl pravdu

12. 9. 2006
Autor: Euro.cz

Světová elita se pustila do neuvěřitelných výstřelků

BRAND24

Zdá se, že americký režisér to před dvaceti lety trefil. Architektura budoucnosti bude nejspíše vypadat tak, jak předpověděl ve filmu Blade Runner. Staveb, které vypadají, jako by byly přímo inspirované jeho postapokalyptickou vizí, pomalu přibývá. Nejnověji se do této kategorie dá zařadit projekt švýcarské dvojice Herzog & de Meuron na dostavbu londýnské galerie Tate Modern. Na nábřeží Temže navrhují postavit třicet metrů vysoký skleněný zikkurat. Stavba přijde na 215 milionů liber a hotová by měla být v roce 2012.
V Pekingu jsou již o krok dál. Nedávno se na architektonických internetových stránkách objevily fotky ze stavby nové centrály čínské televize CCTV, kterou navrhl Rem Koolhaas. Jeho čtyři roky starý projekt stošedesátimetrového „ohnutého“ mrakodrapu je natolik radikální, že málokdo věřil, že se uskuteční. Zvlášť když začátek stavby byl několikrát odložen a zmiňovaní Herzog & de Meuron museli kvůli škrtům v rozpočtu dodatečně upravovat svůj projekt hlavního pekingského olympijského stadionu. Podle nyní zveřejněných fotografií je však výstavba CCTV již překvapivě daleko.
Vůbec nejdál v budování exteriérů pro případné pokračování Blade Runnera jsou však v Kazachstánu. V Astaně, novém hlavním městě této středoasijské republiky, počátkem září slavnostně otevřeli takzvaný Palác míru a smíření, jenž má být jakýmsi univerzálním duchovním centrem všech světových náboženství. Jde o šedesátimetrovou pyramidu, obloženou šedým granitem, která uvnitř skrývá mimo jiné operní sál pro 1500 diváků a visuté zahrady. Autorem této vpravdě neuvěřitelné stavby není nikdo jiný než londýnský architekt Sir Norman Foster. Při oficiálním zahájení nicméně skromně poznamenal, že tvar pyramidy byl „prezidentův nápad“.
Do kategorie neuvěřitelných patří i informace, že stavba – od zadání projektu po slavnostní otevření – trvala necelé dva roky. V Kazachstánu je ale dnes zjevně možné prakticky cokoliv. Stačí, když si to prezident Nazarbajev přeje. Nakonec i celé město Astana je budované takříkajíc na zelené louce, uprostřed stepi.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).