Menu Zavřít

Retailu se nebojí

31. 7. 2003
Autor: Euro.cz

Interbanka

BRAND24

PRAHA (hns) - Nad Interbankou získala stoprocentní kontrolu rakouská skupina Bawag/P. S. K. Česká banka s bilanční sumou ve výši 400 milionů eur se specializuje na financování exportu a obchodu. Bawag/P. S. K. však hodlá otevřít nové pobočky, aby posílila aktivity v drobném bankovnictví. Podobně naložila rovněž se slovenskou Istrobankou.
Záměr převzít Interbanku oznámila rakouská skupina již na jaře, kdy v Interbance vlastnila osmiprocentní podíl. Zbývajících 92 procent získala od firmy Bayerische Landesbank (BLB) a Maďarské zahraničně-obchodní banky, patřící Bawagu a BLB. „Zástupce Bawagu byl již dříve přítomen v orgánech banky. Navíc minoritně opět patří do skupiny bavorské Landesbank, která zde drží 46 procent. Majoritu v Bawagu vlastní rakouské odbory,“ uvedl předseda představenstva Interbanky Ivan Černohorský. „I když celou transakci ještě musí schválit Česká národní banka, pracujeme na strategii vstupu na retailový trh. V úvahu připadají vlastní pobočky, mobilní distribuční síť nebo přímé bankovnictví,“ dodal Černohorský.
Interbanka má zatím jen jednu budovu na Václavském náměstí v Praze. Černohorský tvrdí, že ze vstupu do českého retailu strach nemá. „Sám bych se bál, ale s podporou Bawagu ne,“ říká. Přestože si jsou Rakušané vědomi svého pozdního příchodu a kompetitivnosti českého trhu, prostor na něm prý stále existuje. Bawag je s milionem zákazníků a 1200 pobočkami třetí největší rakouskou bankovní skupinou.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).