Menu Zavřít

Restituce na dosah?

26. 8. 2011
Autor: Euro.cz

Vyrovnání s církvemi

BRAND24

Po bezmála 22 let trvající neschopnosti českých politiků dospět k majetkovému vyrovnání s církvemi jsme se minulý týden konečně dočkali. Tedy alespoň proklamace vládní komise, jejíž práce po více než půl roce dospěla do finále. Posledním otevřeným bodem byla délka přechodného období, po které se církvím bude postupně vracet majetek a vyplácet peněžní náhrada, ale stát je ještě bude podporovat ročními dotacemi.
Obě strany již dříve souhlasily s tím, že církve získají zpět 56 procent zabavených budov, polí a lesů a dalších 30 let budou dostávat finanční kompenzaci v souhrnné výši 59 miliard korun (po započtení inflace se tato částka vyšplhá asi na 80 miliard).
Přechodné období, ve kterém stát bude poskytovat církvím dotaci na jejich činnost, má trvat celkem sedmnáct let. První tři roky budou církve na platy a administrativu dostávat 1,4 miliardy korun, v dalších letech podpora každý rok poklesne o pět procent.
K odvaze pustit se do řešení bolestného problému nepochybně přispěl pocit síly, který vláda alespoň na začátku svého působení měla. Stoosmnáctková většina vládních stran v Poslanecké sněmovně slibovala hladký průběh jednání. K rychlosti řešení zase určitě napomohla TOP 09, která ve vládě obsadila rezort ministerstva kultury. Přidružené hnutí Starostové tlačilo na urychlené vyřešení problému. Blokovaný majetek církví totiž samosprávám znemožňuje nakládat s některými pozemky na území obcí. Aby si koalice pojistila, že se proti závěrům církevní komise nepostaví ani prezident Václav Klaus, přizvali do komise, původně složené jen ze zástupců vládních stran, také hradního kancléře Jiřího Weigla.
Po více než roce trvání vlády je ale jasné, že se situace ještě může mnohokrát zkomplikovat. Nejmenší koaliční strana Věci veřejné své partnery za poslední rok mnohokrát překvapila. A není vyloučeno, že tak učiní i nyní. Předseda poslaneckého klubu VV Vít Bárta se už minulý týden nechal slyšet, že to s restitucemi ve sněmovně vůbec nemusí dopadnout podle plánů ODS a TOP 09. Sám prý bude o věci ochoten hlasovat až tehdy, kdy ministr Miroslav Kalousek (TOP 09) sežene dostatek peněz na infrastrukturu, platy učitelů, podporu vědy a podporu konkurenceschopnosti. Naopak Bártova manželka Kateřina Klasnová, která je členkou vládní církevní komise a na přípravě návrhu spolupracovala, hodlá pro předkládané řešení ruku zvednout. „Probereme návrh z více stran a pak budeme hlasovat jednotně,“ řekl v pátek týdeníku Euro poslanec Viktor Paggio (VV).
Opoziční ČSSD a komunisté se už v minulosti nechaly slyšet, že návrh nepodpoří. Pokud by se k nim přidali někteří poslanci z koaličního tábora, opakovala by se situace z roku 2009. Komise sestavená za Topolánkovy vlády tehdy připravila návrh na vyrovnání (od současného se lišil v množství vraceného majetku i v částce, kterou měl stát církvím ztráty kompenzovat). Sněmovna jej ale neschválila, protože jej zablokovali odbojní poslanci z ODS včele s Vladimírem Tlustým.
I kdyby církevní restituce sněmovnou tentokrát prošly, možná se tam opět vrátí. Narazily by nejspíše v Senátu, kde koalice nemá většinu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).