Menu Zavřít

Rekordní rok

8. 4. 2011
Autor: Euro.cz

Carbounion Bohemia

BRAND24

Seskupení firem kolem společnosti Carbounion Bohemia se loni rekordně dařilo. Uskupení, které ovládá podnikatel Petr Paukner, loni před zdaněním vydělalo 407,2 milionu korun při obratu přesahujícím 11,8 miliardy. V roce 2009 se je hrubý zisk pohyboval mezi 320 a 330 miliony.
Carbounion Bohemia je mimo jiné největším tuzemským nezávislým obchodníkem s elektřinou. Loni firma zobchodovala 5,1 terawatthodiny elektřiny. „Proud nekupujeme na burze, ale od nezávislých obchodníků,“ tvrdí její majitel Petr Paukner. Ten se specializuje i na obchodování s hnědým a černým uhlím. Loni Carbounion Bohemia svoji pozici v této činnosti posílila, když ovládla mosteckou společnost Emeran 1860, která se specializuje na obchod s pevnými palivy. „Loni jsme prodali 400 tisíc tun černého a 2,5 milionu tun hnědého uhlí,“ doplnil Paukner.
Za nejlepší loňskou investici považuje Paukner založení speditérské firmy Carbosped, která převáží po železnici především uhlí. „Do jejího budování na zelené louce jsem vložil zhruba dva miliony korun,“ tvrdí Paukner. Loni firma před zdaněním vydělala 82 milionů korun při tržbách 1,45 miliardy korun.
Paukner předpokládá, že se v letošním roce bude věnovat především konsolidaci uskupení svých firem. Žádné velké akvizice zatím neplánuje. „Samozřejmě pokud se objeví na trhu nějaká zajímavá příležitost, tak se případné akvizici bránit nebudu,“ upozornil majitel Carbounion Bohemia. Uskupení firem zaměstnává 58 lidí, z nichž třicet pracuje v továrně Humatex, která se zabývá výrobou přípravků na obohacování půdy z uhlí. Paukner rovněž vlastní fotovoltaické elektrárny na jižní Moravě o celkovém instalovaném výkonu jeden megawatt.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).