Menu Zavřít

Rekonstrukce za 200 milionů

27. 5. 2005
Autor: Euro.cz

Pražský hrad

BRAND24

PRAHA (mat) - Správa Pražského hradu chystá rekonstrukce za více než 200 milionů korun. Nejrozsáhlejší přestavby se dočká historický archiv, Rožmberský sál a jízdárna. „Správa Pražského hradu už má zajištěné potřebné finanční zdroje. Stavební práce by měly trvat nejdéle do konce roku 2006,“ řekl týdeníku EURO mluvčí Hradu Petr Hájek.
Celková rekonstrukce Archivu Pražského hradu má rozšířit užitné plochy a důsledně oddělit depozitáře a pracoviště archivářů od místností přístupných veřejnosti. Díky přestavbě také přibude chybějící zázemí pro pracovníky i badatele. Dalším přínosem stavebních prací bude zpřístupnění původního Rožmberského paláce veřejnosti. „Obnovíme Rožmberský sál, renesanční arkádové nádvoří a přilehlé sály, které budou vhodné pro konání menších kulturních i společenských akcí maximálně pro 260 osob,“ popsal projekt Hájek. Jak dodal, v těsném sousedství sálů bude lépe využitelná i barokní kaple s jedinečnými barokními freskami.
Prostor Jízdárny bude i po rekonstrukci nadále sloužit především výstavám, i když stavební změny umožní i universálnější využití sálu například pro koncerty a společenské akce. Kromě zlepšení parametrů mikroklimatu a osvětlení sálu bude kapacita pro expozice zvětšena o samostatný výstavní prostor v západní části jízdárny. V přízemí jižního křídla vznikne malé občerstvení s možností obsluhy na terase a prodejna knih o výtvarném umění.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).