Menu Zavřít

Regulace potvrzená europarlamentem

25. 5. 2007
Autor: Euro.cz

Roaming v Evropě

BRAND24

Evropský parlament minulý týden schválil dle očekávání návrh nařízení, jež zavádí regulaci cen za využívání mobilního telefonu v zahraničí. Minuta hovoru v takzvaném roamingu dnes v průměru stojí jedno euro (asi 28 korun), zavedení nařízení by mělo cenu snížit až o 70 procent. V prvním roce tříleté regulace by minuta telefonátu ze země EU měla stát maximálně čtrnáct korun, minutový příchozí hovor v roamingu by zákazníka neměl stát více než sedm korun.
V dalších letech by koncové ceny měly klesat asi o korunu ročně. Nařízení, které se nevztahuje na ceny SMS a MMS zpráv, by mělo platit od letošního 29. června, kdy má finální znění normy vyjít v oficiálním věstníku EU. Pro návrh hlasovala drtivá většina europoslanců; dne 7. června musí nařízení ještě schválit ministři telekomunikací unijních zemí. Každý ze zástupců disponuje jakýmsi právem veta, nicméně se neočekává, že by nařízení neprošlo.
Po zveřejnění plné verze regulačního nařízení ve věstníku budou mít operátoři měsíční lhůtu na to, aby klienty informovali o svých „běžných“ roamingových cenách a o cenách Eurotariffu, jak je regulovaný tarif označován. Všichni zákazníci - tedy i majitelé předplacených karet - si budou moci během dvou měsíců vybrat, zda si ponechají současný roamingový tarif, či se nechají operátorem „přemigrovat“ na ten regulovaný. Pokud se klient během této lhůty nerozhodne, operátor musí jeho roamingové nastavení převést na Eurotariff. Výjimkou jsou zákazníci, jež nyní využívají speciálních roamingových tarifů, jako jsou například T-Mobile Cestovatel nebo Vodafone Passport. Jim zůstane současné nastavení. Zákazníci, kteří budou chtít využívat regulované ceny ještě před oznámením operátora, jej musí sami kontaktovat a zažádat o přestup. Převod musí operátor provést do dvou týdnů.
Regulace je prozatím nastavena na následující tři roky. Koncem roku 2009 Brusel vyhodnotí, zda regulační kroky prospěly, a zda má životnost Eurotariffu pokračovat. „Operátoři musí po roce 2009 sami snížit ceny, aby se vyhnuli dalšímu nařízení,“ prohlásila Viviane Redingová, eurokomisařka pro telekomunikace a IT, jež byla hlavní iniciátorkou roamingové regulace.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).