Menu Zavřít

Regulace, či dozor?

16. 2. 2007
Autor: Euro.cz

Obchodní komory ing.

BRAND24

Registrace smíšených a speciálních obchodních komor by měla přejít do gesce Hospodářské komory (HK). Ministr průmyslu a obchodu Martin Říman v tomto duchu připravil novelu zákona o Hospodářské a Agrární komoře, kterou má týdeník EURO k dispozici. „Hospodářská komora vyjádřila ochotu převzít na sebe registraci smíšených obchodních komor tak, jak je to běžné v evropských zemích. HK by pak měla kontrolovat, zda komory plní podmínky pro registraci a zda dostatečně informují o svém hospodaření,“ uvedl prezident HK Jaromír Drábek.
Představitelé obchodních komor však nejsou z návrhu nadšeni. Neváhají jej označit za pokus o státní direktivu a rušení svobodných subjektů. „Nemůžeme uvěřit, že i dnes jsou v ČR snahy o ovlivňování svobodného podnikání pomocí polostátní organizace, jež má převzít kontrolu nad soukromými institucemi zahraničních investorů. Takový přístup patří před rok 1989 a jde zcela proti všemu, co EU a podnikatelé hájí. Rozhodně se proti tomu budeme bránit,“ uvedl například Dirk Kroonen, prezident Nizozemsko-české obchodní komory.
Komory dosud fungují na základě zákona o hospodářských stycích se zahraničím z roku 1980. Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) však považuje tuto normu za přežitou, neboť „neupravuje strukturu obchodních komor, ani jiná specifika, pokud jde o obsah, zaměření a další náležitosti činností“.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).