Menu Zavřít

Rána pro Maria Hoffmanna. Ztroskotal v miliardovém sporu s Řeckem

7. 6. 2015
Autor: Duncan Hull via Flickr (CC BY 2.0)

Slovenský miliardář Mario Hoffmann nedokázal u Mezinárodního centra pro urovnávání investičních sporů (ICSID) zvrátit ztráty ve výši stamilionů eur, které byly způsobeny investicemi do řeckých dluhopisů. Do těch investovala Poštová banka 504 milionů eur, přičemž ztráty přesáhly 300 milionů (8,25 miliardy korun).

Hoffmann byl největším akcionářem Poštové banky v době, kdy investovala do řeckých dluhopisů prostřednictvím kyperské společnosti Istrokapital SE (Istrokapital). Ztracené miliardy eur se snažil dostat zpět prostřednictvím arbitráže s Řeckem u washingtonského soudu. Arbitráž však pro něj skončila definitivní porážkou.

Řecká investice

Arbitři se po dvou letech trvání sporu shodli na tom, že spor jim nepřísluší rozhodovat. Řízení tak fakticky ani nezačalo. „Arbitrážní tribunál konstatoval, že nemá pravomoc rozhodnout v tomto sporu, protože zjistil, že na základě Smlouvy o podpoře a vzájemné ochraně investic mezi Slovenskou republikou a Řeckou republikou není možné označit státní dluhopisy za investici,“ říká mluvčí Poštové banky Anna Tkáčová. Rozhodnutí arbitrů padlo letos 9. dubna.

Hoffmann tak přišel o poslední naději, že získá zpět aspoň část miliard korun, o něž přišel kvůli faktickému krachu Řecka na začátku roku 2012. Tehdy investoři odepsali přes sedmdesát procent z hodnoty dluhopisů.

Poštová banka je rozhodnutím tribunálu pobouřena. „Rozhodnutí je podle nás v příkrém rozporu se zněním smlouvy a s dosavadní arbitrážní praxí, podle kterých je suverénní dluh státu investicí, čímž se zásadně porušuje princip všeobecné ochrany vlastnictví zejména před politickými a retroaktivními zásahy,“ zdůrazňuje Tkáčová. Zda se bude Poštová banka snažit o pokračování sporu s Řeckem před jiným soudem, neuvedla.

Více čtěte v pondělním vydání týdeníku Euro


Čtěte také:

Uvnitř „rodiny“ J&T to neklape. Tkáč a Hoffmann jsou prý na nože

ECB přitvrdila: přestala přijímat řecké dluhopisy

DT24

Řecko už trhy netrápí, dluhopisy jiných zemí oslabily jen mírně

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).