Menu Zavřít

Ráj pod Chopkem

1. 4. 2003
Autor: Euro.cz

První slovenská "osmnáctka"

Až donedávna Slovensko v golfu příliš netáhlo. Klubů tam mají sice nepočítaně, ale hřišť jako šafránu. A navíc až do loňského léta ani jedno osmnáctijamkové. Tehdy ovšem došlo k obratu - v Tálích byla zprovozněna první osmnáctka.
Pro našince je trochu z ruky, z Prahy ke klubovně okolo šesti a půl hodiny autem. Odměnou je ale krásné prostředí Nízkých Tater, a máte-li trochu štěstí na počasí, také krystalicky čisté ovzduší. Jelikož se jedná v podstatě o horskou oblast, platí tu téměř beze zbytku pravidlo o náhlé změně počasí a nutnosti být na ni připraven.
Klubovnu, pro-shop a další zázemí tvoří stylové roubenky s dostatečně velkým prostorem pro unavené golfisty i jejich doprovod. Místní kuchyni jsem vzhledem k již ukončené sezoně bohužel neměl možnost posoudit, ale v takových prostorách se snad špatně vařit ani nedá.
Kondice hřiště byla na roční období až neuvěřitelná. Perfektně upravené greeny vyvedené v tmavě zelené barvě a zastřižené fairwaye lákaly. Počasí nebylo zcela vydařené, přesto vábení hřiště nezůstalo nevyslyšeno.
Tále nepatří k lehkým hřištím. Jednotlivé jamky jsou v sezoně lemovány hustým roughem, výjimečné nejsou ani fairway bunkery, jejichž hloubka leckdy neumožňuje nic jiného než pokorně vzít do ruky některé z krátkých želez. Greeny jsou v mnoha případech chráněny okopy vyplněnými hustou trávou nebo pískem a příhra se tak stává záležitostí jemné techniky. Odměnou je pak jamka číslo sedmnáct s greenem doslova nezměrným. Pravda, sto osmdesát metrů z odpaliště není na par tři zrovna krátká vzdálenost, ale green je dobrých dvacet pět metrů dlouhý a jen o něco méně široký, navíc ozdobený vrškem ve své pravé části. Být první na greenu tudíž není až tak složité, ale věřte mi, stále to nic neznamená.
Celé hřiště je výborně tvarováno, k čemuž jistě přispěla skrývka zeminy až do hloubky čtyřiceti centimetrů, její prosetí a vrácení zpět v požadovaných tvarech. Na výstavbu hřiště osobně dohlížel americký architekt Bob Walton, který celé hřiště navrhl. Kvalitě hřiště prospívá kompletní drenáž po celé ploše a také výborně provedená rozměrná odpaliště.
O ubytování se v místě netřeba obávat, jeden z hotelů je umístěn přímo u hřiště. Pokud se tedy rozhodnete strávit příjemný golfový víkend pod Chopkem, určitě nebudete litovat.

BRAND24

Informace:

Recepce/rezervace fee: tel: +421 486 712 512, fax: +421 486 712 514
e-mail: graybear@tale.sk, internet: www.tale.sk, www.graybear.sk, www.golftale.sk
Příjezd: Z Banské Bystrice směr Podbrezová–Brezno, v Podbrezové směr Poprad/Čertovica, v obci Bystrá směr Tále. V celé lokalitě je přehledný informační systém společnosti Tále.
Green Fee (18 jamek): po–čt 1500 Sk, pá-ne 2000 Sk

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).