Menu Zavřít

Rafinerie hoří

13. 10. 2006
Autor: Euro.cz

Mazeikiu

BRAND24

Jedinou ropnou rafinerii v Pobaltí, litevskou Mazeikiu Nafta, zasáhl ve čtvrtek 12. října ničivý požár. Situací jsou znepokojeny litevská vláda i polská skupina PKN Orlen, která letos uzavřela dohodu o koupi této rafinerie za 2,6 miliardy dolarů. PKN je vlastníkem českého petrochemického holdingu Unipetrol. Požár zachvátil klíčovou část celého komplexu.
Mazeikiu je jedním z významných provozů, kde se zpracovává ruská ropa pro dodávky na evropský trh. PKN se dohodla na převzetí rafinerie v květnu, v červenci po závadě na místním ropovodu však Rusko přestalo dodávat tomuto podniku ropu. Někteří analytici naznačují, že prodlužovaným blokováním dodávek ropy do Mazeikiu Moskva PKN nutí, aby od transakce odstoupila. Rafinerie musí být zásobována z moře tankery, což je nákladnější než ropovodem. Mazeikiu v září uvedla, že uzavření ropovodu ji finančně poškozuje. Firma předpokládá, že letos dostane celkem 8,6 milionu tun ropy proti devíti milionům tun v roce 2005.
Požár podle sdělení Mazeikiu vznikl po úniku ropy na základní části jednoho ze tří hlavních produkčních center komplexu. Tato část rafinerie musela zcela zastavit provoz a ostatní dvě části pracují na technologické minimum, sdělil mluvčí Mazeikiu Giedrius Karsokas. Oheň však již byl lokalizován a nyní je pod kontrolou, pravil mluvčí a dodal, že odhad škod zatím není k dispozici. (ČTK, mtc)

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).