Menu Zavřít

PŮJČKY JEN PRO POTŘEBNÉ

15. 8. 2001
Autor: Euro.cz

B y t o v á     p o l i t i k a

Kabinet Miloše Zemana se rozhodl zavést nové přísnější podmínky pro poskytování bezúročných až dvousettisícových půjček na výstavbu či koupi nových bytů a domů. V letošním roce by půjčku měli dostat jen ti, kdo ji skutečně potřebují. Vláda tak umožnila, aby půjčky, zastavené loni v červnu kvůli nedostatku financí, byly opět poskytovány.

Nárok na bezúročnou půjčku až s desetiletým odkladem splatnosti budou mít jen lidé s hypotečním úvěrem či úvěrem ze stavebního spoření, který je vyšší než sto tisíc korun. I nadále se půjčka bude poskytovat rodinám s příjmy do čtyřnásobku životního minima. Konstrukce půjčky se mění tak, že oproti loňskému roku preferuje pořízení co nej-menších bytů - finance lze získat již na byt o ploše třicet čtyři metrů čtverečních. Tím chce vláda pomoci zejména mladým lidem.

Žadatelé letos mohou získat půjčku ve výši padesáti tisíc plus další tři tisíce za každý metr čtvereční budovaného bytu, maximálně však dvě stě tisíc korun. Půjčku v maximální výši bude moci žadatel uplatnit na byt o výměře 50 metrů čtverečních.

BRAND24

O bezúročné půjčky mají lidé obrovský zájem. Loni byly uzavřeny téměř čtyři tisíce úvěrových smluv v celkové výši 0,77 miliardy korun. Pro letošní rok je na půjčky vyčleněna skoro dvojnásobná suma - 1,4 miliardy. To bude stačit na uspokojení asi sedmi tisíc lidí. Tento počet se ale sníží o sedmnáct set žadatelů z loňského roku, na které nezbyly peníze. Žádosti o půjčku zatím nelze podávat, termín teprve zveřejní Českomoravská záruční a rozvojová banka.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).