Menu Zavřít

PROPAD NA WEBU

25. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Amazon.com

BRAND24

NEW YORK (Dow Jones) – Analýza bankovního domu Lehman Brothers byla zřejmě onou pověstnou poslední kapkou: po jejím zveřejnění se Amazon.com začal viditelně potápět. Akcie nejstarší internetové knihovny, která se postupně stala největším supermarketem v síti sítí, spadly po zveřejnění materiálu o devatenáct procent. Od letošního ledna ztratil Amazon.com více než polovinu burzovní ceny a stal se jednou z hlavních obětí prudkého poklesu Nasdaqu. Tvrzení o vážné finanční krizi však odmítá. „Jsou to žvásty, ohradil se mluvčí firmy Bill Curry. Po pádu internetového obchodníka Amazon.comu následoval rovněž pokles dalších internetových titulů eBay a America Online.
Analytici vytýkají vedení Amazon.comu, že nemá dostatečnou hotovost a čerpá příliš vysoké úvěry. Případným zájemcům Lehman Brothers radí, aby byli nanejvýš opatrní, rozhodnou–li se investovat do obligací, které vydal Amazon.com za poslední dva roky v objemu dvou miliard dolarů. Některé zdroje uvádějí, že firma v poslední době prodělala zhruba miliardu dolarů, když koupila Drugstore.com a HomeGrocer.com.
Šéf Amazon.com Jeff Bezos prostřednictvím mluvčího Curryho sdělil, že společnost je na velmi dobré cestě k vysokým ziskům. Stanoviska Lehman Brothers označil za falešná a nepodložená. Nijak však svá tvrzení nedoložil a odkázal pouze na finanční výsledky firmy, které budou oznámeny na sklonku července.
Amazon.com byl v poslední době prezentován jako skvělé a velmi inovativní dítko Nové ekonomiky. Ve firmě přitom narůstaly dluhy, schopnost vykázat zisky byla minimální. S dvaceti miliony klientů dosahoval sice webový prodejce téměř tří miliard dolarů, ale od roku 1997 se zadlužil plnými 2,8 miliardy dolarů. „Dlouhou dobu byl Amazon.com pokládán za krále internetu. Trpěl ovšem klasickou chorobu všech dot.com: velkým obratem a nízkými zisky, uvádějí analytici Goldman Sachs. Dodávají, že až dosud nikoho nezajímalo, kolik peněz vlastně internetem projde: „Dnes se situace mění, a investoři jsou náhle v rozpacích.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).