Menu Zavřít

PRODEJ NA DOSAH

25. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Orange

New York (WSJ) – France Télécom zintenzivňuje jednání o koupi britského mobilního operátora Orange od Vodafone AirTouch. Definitivní nabídka by mohla padnout již v tomto týdnu a měla by dosahovat přibližně čtyřiceti miliard eur. Zbavit se Orange nařídila Vodafonu Evropská komise současně se schválením fúze s německým Mannesmanem.

Klíčovou překážkou na cestě k dohodě je nyní odpor

šéfa Orange Hanse Snooka a představenstva, které by raději než prodej vidělo transformaci operátora na zcela nezávislou společnost, která bude Vodafonu konkurovat. Tím by bylo požadavkům Evropské komise také učiněno zadost. Tato varianta se ale nelíbí Francouzům, protože jejich zájem směřoval právě k napojení se na Vodafone AirTouch. Samostatný Orange by to už neumožňoval.

Mnohé zdroje uvádějí, že France Télécom se dosud nezdál tím nejlepším partnerem pro britského operátora. Minulý týden se proto rozhodl získat finanční prostředky prodejem svého podílu 1,8 procenta v Deutsche Telekomu a podle dostupných informací se chystá půjčit si neuvěřitelných dvacet miliard liber.

BRAND24

Společnost Orange, kterou Vodafone AirTouch získal na začátku letošního roku s koupí německého Mannesmannu, vyjednává i s dalšími zájemci. K nejžhavějším patří nizozemská telekomunikační společnost KPN, která se nedávno spojila s japonským NTT DoCoMo, pozadu nezůstává ani španělská Telefónica.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).