Menu Zavřít

Prodávat se nebude

9. 1. 2004
Autor: Euro.cz

Pozemky Českých drah

BRAND24

PRAHA (bor) - Lukrativní pozemky na Smíchově České dráhy (ČD) prodávat nebudou. O více než 150 tisíc metrů čtverečních v okolí autobusového nádraží Na Knížecí a Smíchovského nádraží měla zájem Městská část Praha 5. Radnice není spokojena se současným stavem parcel, které prý připomínají smetiště. Dráhy je nevyžívají, funguje tu pouze tržnice, objekty chátrají a lokalita slouží jako odkladiště materiálů a automobilů.
„Koupí jsme chtěli zabránit tomu, aby tady v budoucnu vzniklo obrovské nákupní centrum nebo parkoviště. Chceme tu typicky městskou zástavbu s byty, menšími komerčními plochami a parky,“ řekl týdeníku EURO místostarosta Prahy 5 Petr Horák. Představitele samosprávy prý nesouhlasí ani s plánem ČD, který počítal s výstavbou kontejnerového překladiště. Mluvčí drah Petr Šťáhlavský ale tvrdí, že železnice nic takového nechystá.
„Dráhy se rozhodly neprodávat pozemky, na kterých mohou samy vydělávat. Při revitalizaci území se ale chystáme s městkou částí spolupracovat,“ řekl Šťáhlavský týdeníku EURO. Zájem mělo kromě městské části také mnoho developerů. Jednou z variant, jak s tímto majetkem železnice naloží, je založení společného podniku ČD s investorskou společností.
Na tomto principu se dráhy již pokouší zhodnotit nevyužívané plochy Nákladového nádraží Žižkov a Hlavního nádraží. Společný podnik tu založily s firmou Sudop Group. Do dvou let by v těchto lokalitách měla vyrůst komerční centra a byty. Podobným způsobem chtějí ČD zrevitalizovat Masarykovo nádraží a přilehlé pozemky. Výběrové řízení na založení společného podniku pro tuto lokalitu, do kterého postoupili čtyři účastníci, je ve druhém kole.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).