Menu Zavřít

Prodat, koupit. Přes internet.

11. 6. 2004
Autor: Euro.cz

Trh firem

PRAHA (oh) – Společníkům firem, kteří hodlají svůj podíl prodat, ale zároveň všem zájemcům o zajímavou investici do zavedené společnosti je určen nový projekt pod názvem Trh firem. Společnost Business Brokerage Partners (BBP), která Trh firem provozuje, soustřeďuje nabídky na prodej podílů nebo celých společností a zároveň eviduje poptávky zájemců ochotných investovat do zavedené a fungující firmy.
„Projekt vychází z osvědčených forem fungování podobných příkladů ve vyspělých ekonomikách. Největší z nich nabízí například přes deset tisíc firem k prodeji a zároveň denně registruje více než dvacet tisíc zájemců o koupi,“ vysvětluje Martin Dvořák, jednatel a 70procentní vlastník BBP. Na rozdíl od zahraničí, kde se prakticky veškerá jednání odehrávají na internetovém portálu, v případě Trhu firem probíhá finální část komunikace osobně. „Při vytváření projektu bylo nutné vzít v úvahu specifika místního prostředí, které bohužel někdy charakterizuje pochybná kvalita nabízených aktiv nebo nesolidní záměry prodávajících či kupujících,“ dodává spolumajitel BBP Pavol Čakan.
První kontakt se však uskutečňuje prostřednictvím internetových stránek www.trhfirem.cz, kde se zájemce o pořízení firmy či podílu ve společnosti dozví základní informace o nabízeném majetku, například čerpací stanici. Prodávající si může vybrat, které údaje o firmě zveřejní, zároveň může podat nabídku zcela anonymně. „Uvědomujeme si, že atraktivita projektu poroste s počtem účastníků. Čím více prodávajících a kupujících, tím víc roste šance k nalezení vhodné protistrany,“ říká Dvořák.
Náklady na rozjezd projektu odhaduje na miliony korun, příjmy prý poplynou z uzavřených obchodů. „V případech, kdy s klientem uzavřeme smlouvu na zprostředkování základního kontaktu, přičemž dokončení obchodu je na jeho zvážení, inkasujeme určitý paušální poplatek. Zájemcům ale nabízíme i komplexní služby včetně právních převodů, kde se naše odměna vypočítává jako procento z transakce,“ dodává Dvořák.

Velký byznys
(největší zprostředkovatelé prodeje a koupě firem)
Portál - aktuálně nabízených firem - nových firem měsíčně

BRAND24

  • BizBuySell - 24000 - 7000
  • BizQuest - 20000 - n/a
  • BusinessBroker - 13000 - n/a
  • BusinessesForSale - 12000 - 4500
  • MergerNetwork - 7900 - 850

Pozn.: n/a – údaj není k dispozici
Pramen: internetové portály zprostředkovatelů

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).