Menu Zavřít

Prodaná energetika

10. 2. 2006
Autor: Euro.cz

Moravia Energo

BRAND24

PRAHA (foj) - Podnikatel Tomáš Chrenek začal investovat do energetiky. Od Třineckých železáren koupil jejich podíl ve společnosti Moravia Energo. Týdeníku EURO to potvrdil sám Chrenek. Podnikatel však neuvedl, kolik za akcie energetické firmy utratil peněz.
Třinecké železárny měly 41 procent akcií Moravia Energo, zbytek vlastnily fyzické osoby. Chrenek, který koupil podíl prostřednictvím své firmy CHT Bohemia, je zároveň spolumajitelem firmy Moravia Steel, která vlastní většinový balík akcií Třineckých železáren a barrandovské filmové ateliéry. Chrenek se rovněž angažuje v největší soukromé síti nemocnic Euromednet.
Moravii Energo považují odborníci za vlivnou firmu na trhu s elektřinou. „Zvažujeme, že společně s firmou RWE Transgas postavíme nový plynovod. Ten by měl spojit zásobník se zemním plynem v Polsku a zásobník v České republice, něco jako slezský plynovod,“ naznačil další plány firmy Chrenek.
Nakupovat majetkové podíly se chystají i Třinecké železárny. Společnost vyjednává o koupi podílu v hutní firmě, která patří k těm významnějším z oboru. „Rozhodnutí by mělo padnout do konce prvního čtvrtletí letošního roku,“ řekl Chrenek. Akvizici firem z oboru označil za jednu z cest, jak udržet firmu na trhu, kterým nyní otřásá vlna fúzí.
Třinecké železárny loni hospodařily zhruba se stejným ziskem jako v roce 2004, kdy vydělaly 2,575 miliardy korun. „Předběžné neauditované výsledky za loňský rok budou známé v polovině března, auditované do konce dubna,“ konstatoval Chrenek.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).