Menu Zavřít

Proč být pro

7. 12. 2005
Autor: Euro.cz

Důvody pro přijetí novely zákona o pojišťování vývozu

Hlavním účelem novely zákona o pojišťování a financování vývozu je rozšíření a zlepšení služeb pro české podnikatele, nikoliv vytvoření nějaké výhody pro EGAP na úkor komerčních pojišťoven, jak se to někdy dezinterpretuje.

Šance pro partnerství.

Přijetí novely v prvé řadě otevře možnost pro vstup silného zahraničního partnera do naší dceřiné společnosti, Komerční úvěrové pojišťovny EGAP (KÚP), která od 1. října převzala pojištění krátkodobých vývozních a tuzemských pohledávek. Komerční činnosti se EGAP věnuje od svého založení, ale již od počátku ji provozoval se standardním komerčním zajištěním na trhu, tudíž bez jakékoliv státní podpory. Transparentní oddělení komerčního pojištění od státního, nejdříve uvnitř společnosti a následně do zcela samostatné KÚP, bylo motivováno též snahou o vyvrácení neopodstatněných pochybností o komerčním charakteru této činnosti.
Základním smyslem hledání strategického partnera pro KÚP je zajistit její další efektivní rozvoj, neboť komerční úvěrové pojištění je velmi náročné na vybavení kapitálem. Alfou i omegou trvalého obchodního úspěchu je kromě know-how a technického vybavení především využívání kvalitní, široké a neustále aktualizované databáze dlužníků, jejíž budování a provoz jsou však mimořádně nákladné. Právě spojení se silným partnerem by sdílení těchto investic mělo umožnit.

BRAND24

Únosné sazby.

Senátní a sněmovní verze novely se v zásadě liší jenom tím, zda výši podílu mateřského EGAP v dceřiné KÚP předurčí zákon, anebo to bude na rozhodnutí akcionáře, skutečný výsledek se moc lišit nebude. Součinnost komerční a státní úvěrové pojišťovny v rámci jednoho seskupení a využívání synergií mezi nimi není přitom nic neobvyklého a vyskytuje se i v případě největších hráčů na evropském trhu, Euler-Hermes, Atradius i Coface.
Druhým důvodem, proč novelu vítáme, je, že vytváří podmínky pro další rozšíření služeb pro EGAP v rámci státní podpory. V souladu s novými pravidly EU získáváme možnost státní podpory v pojištění pohledávek také pro malé a střední podniky (MSP), které byly až dosud víceméně odkázány na komerční úvěrové pojišťovny. Jejich charakter výroby a dodávek je na první pohled předurčen pro komerční pojištění. Nabídka komerčních pojišťoven se však s možnostmi a potřebami zejména těch menších podniků často míjí. Klienty komerčních úvěrových pojišťoven v ČR je jenom několik stovek MSP, většinou těch „středních“ než „malých“, i když těchto firem existuje několik desítek tisíc. Přitom právě malý podnik s velmi úzkým okruhem odběratelů může jedna jediná nezaplacená faktura přivést až ke krachu a jejich vlastníci a manažeři si to uvědomují. Komerční pojišťovny mají jistě vyvinuté zvláštní produkty a jejich marketingoví specialisté jsou určitě schopni najít a oslovit nové klienty. Problém je ale v něčem jiném. Vysoké náklady spojené s vyhledáváním nových klientů z řad MSP a vedením pojistek na zákonitě nižší objemy vývozu, a tudíž nižší výnosy vedou k relativně vysokým pojistným sazbám, které hlavně ty malé firmy nejsou schopny při nejlepší vůli akceptovat. Snížení sazeb na úroveň přijatelnou i pro malé vývozce by však už bylo pro komerční úvěrové pojišťovny dlouhodobě ztrátové. To však není problém jenom u nás, s tím se potýkají prakticky ve všech evropských zemích. Jinak by asi jenom těžko bylo možné dosáhnout v Bruselu shody o nutnosti přijetí nových pravidel, která umožní státním úvěrovým pojišťovnám nabídnout i opravdu malým podnikům takové podmínky pojištění exportních pohledávek, jež by pro ně byly únosné. EGAP se v rámci jednání české delegace o jejich přijetí velmi zasazoval. To je také nový aspekt naší činnosti po vstupu do Evropské unie. Dříve jsme se unijním pravidlům jenom podřizovali, nyní jsme měli možnost je aktivně ovlivňovat a rozhodně jsme tak nečinili s úmyslem připravit komerční úvěrové pojišťovny o klienty, ale s úmyslem zaplnit na trhu pojištění pohledávek existující mezeru, kterou komerční pojišťovny z objektivních příčin zaplnit nemohou.
Kromě toho budeme schopni nabídnout komerčním úvěrovým pojišťovnám zajištění pro taková rizika, která zajišťovací trh zatím odmítá. Půjde především o krátkodobé vývozní úvěry do zemí s vyšší mírou teritoriálních rizik. Tím umožníme komerčním úvěrovým pojišťovnám na českém trhu podstatně rozšířit spektrum svých služeb. Cílem novely zákona č. 58/1995 Sb. tedy není konkurovat soukromým pojišťovnám, ale rozšířit úvěrové pojištění na větší počty podnikatelů a dále zkvalitnit naše služby jako doplněk nabídky soukromých pojišťoven.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).