Menu Zavřít

PRO MILOVNÍKY RYB

28. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Na jídelním lístku je dvacet osm předkrmů

Restaurace Toscana je nedaleko Staroměstského náměstí. Jak napovídá název, její hlavní specialitou je toskánská kuchyně. Navíc si v ní můžete pochutnat na čerstvých rybách a mořských plodech, jejichž nabídka patří mezi nejbohatší v Praze. Nalézt tento podnik není lehké. Většina lidí totiž nejprve spatří Pizzerii Toscana. Zákazník v ní najde pestrou škálu těstovin a pizz za skutečně příznivou cenu. Uličkou vedle pizzerie dorazíte ke Café Toscana s výbornou kávou a moučníky. S ním sousedí Taverna Toscana, restaurace a Piano Bar.
U vchodu nás vítala zdvořilá obsluha hovořící několika jazyky. Hlavní místnost je ve sklepě s vysokým obloukovým stropem a diskrétním osvětlením, které působí teplým dojmem. Stoly jsou od sebe dostatečně odděleny, takže konverzace sousedů nijak neruší.
Tento týden byl mým hostem Terry Valeski, nedávno jmenovaný generální ředitel EuroTelu. Doprovázela nás i Terryho manželka Pam. Restaurace v nedávné době změnila jídelní lístek, a ten nový skýtá několik novinek. Je v češtině, italštině a angličtině. Obsahuje ohromné množství předkrmů, těstovin, hlavních jídel a dezertů. Na Terryho návrh jsme se rozhodli, že si objednáme tři jídla a tentokrát se obejdeme bez dezertu. To se nakonec ukázalo jako dobrá volba. Protože jsme chtěli ryby, zvolili jsme si z listu italských vín láhev červeného vína Cabernet DOC Villa Vescovile Trentino 98 (790 Kč). Ačkoliv je toto víno jedno z nejlevnějších, představuje skutečnou pochoutku – jemné a plné.
Z nabídky 28 předkrmů jsme si vybrali kachní prsíčka carpaccio – jemně nakrájená se sosem z olivového oleje a čerstvých bylinek, škeble Tarantina – měkké a perfektně připravené v bílém víně – a jemně obalené smažené kalamáry.
Poté jsme měli opět na výběr z polévky a třiceti čtyř druhů těstovin. Z nich jsme zvolili penne arrabiata – čerstvá rajčata s čili, dostatečně pálivá, ale nikoliv přehnaně ostrá – rizoto s houbami a špagety a` la vongole se škeblemi.
Jako druhé jídlo jsme si všichni objednali rybu nebo nějaké mořské plody. Pam měla mořský jazyk, připravený vcelku a naporcovaný u stolu. Terry si dal grilované krevety, tak jemné, že se jen rozsypávaly. Já jsem měl grilovaného mořského ďábla. Nikdo z nás nezkusil zeleninu, ale nabídka je široká a obsahuje například francouzské fazole nebo chřest s rajčaty a špenátem. Ceny se pohybují od 110 korun.
Příště si určitě vybereme i z dezertů. Jídelníček obsahuje klasické tiramisu, krémový karamel, bavorský krém, babiččin koláč a křehké koláče s marmeládou. Dezerty stojí kolem 110 korun.
Pam si na závěr dala cappuccino s lemoncellem. Je to italský likér citronové chuti. Já a Terry jsme zůstali věrni Čechám a dali si chlazenou becherovku.
Silný dojem na nás udělala výzdoba interiéru a uvolněná atmosféra. Obsluha byla pozorná, nikoliv však obtěžující. Sklenice s vodou a vínem byly vždy dolévány ve správný moment. Jídlo bylo servírováno s náležitými pauzami, takže jsme mohli vychutnat vše do posledního sousta. V době naší návštěvy nehrál pianista, nicméně to neubralo na našem dojmu.
Nakonec jsme ještě pohovořili s majitelem restaurace. Informoval nás, že brzy vytvoří soukromý salonek pro ty, kteří chtějí poobědvat nebo povečeřet inkognito. Celková útrata za tři byla 6030 korun.

Adresa:
Michalská 22/23, 110 00 Praha 1
tel.: 21611535/ 6/ 7
e–mail: toscana@post.cz
www.tavernatoscana.cz

Otevírací doba:
denně 12–24

Počet míst:
120 + 80 + zahrádka cca 40

Druh kuchyně:
italská

Platba kartou:
American Express, MasterCard, Visa

Jídelní lístek:
čeština, italština, angličtina

Jazykově vybavená obsluha:
čeština, angličtina, italština, němčina

Původ vín:
Itálie

Hodnocení restaurace
Jídlo:
18 bodů z 20
Obsluha:
9 bodů z 10
Atmosféra:
8 bodů z 10
Co dostanete za své peníze:
5 bodů z 10
Celkem:
40 bodů z 50

Výběr z jídelního lístku
Hrušky s pěnou ze sýra gorgonzola 250,-
Špagety se sépiovým inkoustem 290,-
Hovězí plátek na citronu 290,-
Pečená pražma 750,-

BRAND24

Výběr z vinného lístku
Chardonnay Trentino DOC: 790,-
Orvieto Classico DOC: 820,-
Chianti Classico DOCG 94: 950,-
Nobile di Montepulciano DOCG 96: 1390,-

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).