Menu Zavřít

PRIVATIZACE ODLOŽENA

17. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Gaz de France

PAŘÍŽ (FT) – Francouzská vláda se rozhodla, že odloží částečnou privatizaci monopolního obra Gaz de France, třetí největší společnosti evropského plynárenství. Menšinový podíl nebude nabídnut dříve než po parlamentních volbách, které se konají v příštím roce.

Rozhodnutí pařížského kabinetu je podle pozorovatelů dalším příznakem toho, že premiér Lionel Jospin se necítí být po chabých výsledcích socialistů a dalších vládnoucích stran v obecních volbách příliš silný v kramflecích. Proto se chce pokud možno vyhnout jakýmkoli krokům, které by se nemusely zamlouvat levicově orientovaným voličům. Komunisté mající své zástupce v pětibarevném kabinetu už premiéra varovali, že jakákoli debata o omezení státního vlivu v sektoru veřejných služeb by mohla dokonce vyústit ve vládní roztržku.

BRAND24

Vláda již dříve ujistila, že ve společnosti Gaz de France si i perspektivně ponechá většinový podíl a částečně privatizovat bude jenom za účasti „vybraných partnerů. Hovoří se o francouzsko–belgické ropné skupině TotalFinaElf či o elektrárenské společnosti EdF. Jako jediný zahraniční partner byla zmíněna norská společnost Statoil. Avšak ani čistě francouzské řešení se odborům, majícím v energetice velký vliv, vůbec nezamlouvá. Jsou proti jakékoliv privatizaci a deregulaci trhu, jež by na něj pustila cizí konkurenci.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).