Přijatelná drahota - Euro.cz

Předplatné

  • 49x týdeník Euro
  • 30x Speciál
  • Přístup k premium článkům
  • Web bez reklam
  • Týdeník v elektronické podobě
Výhody předplatného

Přihlášení

Přijatelná drahota

, Milan Ballík,
Přijatelná drahota
Zdroj: Euro.cz

Zrekonstruovaná restaurace nabízí skvělý výhled i vzornou obsluhu

Procházky po vltavském Střeleckém ostrově byly v posledních dvou sezonách hodně smutné. Místo útulného posezení se zde nabízel pohled na slepá okna, zpovyrážená přívaly vody během předloňského srpna. Až letos se na mostě objevil poutač zvoucí k návštěvě zrekonstruované restaurace. Těšil jsem se na svou podzimní štaci a jakmile se objevily první pošmourné příznaky odstupujícího léta, zamířil jsem ke schodišti zprostřed mostu. Otálením s návštěvou jsem propásl možnost posedět na prostorné terase v patře nad vlastní restaurací, bez lítosti ale vstupuji do útrob zdejšího podniku. Letních zahrádek bylo ažaž.
Ocitám se v dlouhé úzké prostoře vybavené v trendy stylu, s minimální zdobností, přísně účelové. Dlouhá řada oken po celé délce stěny směrem k řece obstarává jednak báječný výhled, jednak dovoluje skomírajícímu dennímu světlu prohřát interiér posledními odlesky paprsků podzimního slunce. Jednoduchá svítidla s oranžovým světlem, stěny ve střídmých odstínech banánu a skořice, stropní podhled, všechno to uvozuje promyšlený záměr s cílem obestřít hosta atmosférou pohody. Ne vždy se to v podnicích nového stylu daří, tady ovšem záměr vyšel. Usedám hned vpředu proti dlouhému funkčnímu baru, v části stylizované coby kavárna. Vedle sice čekají na hosty stoly s noblesním prostřením a možná pohodlnějšími židlemi, ale mně se dnes zachtělo stolovat prostě. A navíc zde mám výhled na řeku a s ní i dvojí obraz Národního. Pro ten pohled jsem nezvolil ani „originál“ historické sklepení se založením až aristokraticky přepychovým.
Prohlížím nabídku, elegantní vinná karta kontrastuje až příliš s prajednoduchým, počítačově strohým lístkem (mluvím o vnější úpravě) a skládám si menu. Mám vybráno a čekám. Přestože jsem se trefil do dvou souběžně se zde konajících akcí, personál má pro každého úsměv a nastalý „mazec“ zvládá s profesionální jistotou. V krátké chvilce se vrací můj číšník a servíruje předkrm, kachní jatýrka připravovaná na portském víně s višněmi a romanescem. Ještě pár kroků k mému stolu mu chybělo a já už cítil sílu a espritní výraz vůně pokrmu. I kompozičně jde o zdařilý výkon, kousky jater, po „čáru ponoru“ tonoucích v temně nachové šťávě, proložené sem tam listy obou variant salátu lollo kombinovaných s trochu smutně vyhlížejícími korunkami romanesca. Jako dva malé ostrůvky čněly po stranách drobné kousky pečiva a temnou hladinu prozářila semtam pohozená višeň o poznání živější barvy. Chuť byla stejně obratně gradována do obsažného sice, přitom však citlivě zkombinovaného celku. Stydlivě jemný výraz jater je oděn do apartního hávu obstaraného portským, a aby to nebylo uhlazené až příliš, promluvily do konečného vyznění svým pikantním projevem i nadrzle razantní višně. Jen romanesco se nedokázalo prosadit. Bylo o čárku dvě převařené a tedy rozměklé a chuťově „utahané“. Do akordu chutí nepřispělo čistým tónem, ale dozvuk jím nebyl ovlivněn ani žádnou falší. Prostě vymizelo.
Vepřové nudličky s bambusem a chilli papričkami – přišla mi chuť na něco pikantního – mi předložil číšník sicilského typu, neskonale příjemný a výsostně na úrovni. S omluvou za prodlevu, jež nestála za řeč, mi popřál dobré chuti a opět se vnořil do „tanga“ na place. U tohoto pokrmu nelze o vzhledu příliš mluvit. Směs je směs. Trámky masa, obalené hustou šťávou, tvořily pocuchaný kopeček, obležený listy salátu a srpky tomat. Drobní hádci z bambusových výhonků tu a tam pronikli na povrch a tím vzniklo jakési světlejší „mramorové“ žilkování jinak monotónně hnědavého ježatého pahorku. U ostřejších jídel je těžké určit, jak dalece má být pikantní. To záleží na vkusu. Já jsem byl spokojen. Zdivočelý první vjem, kdy chuť, zmanipulovaná karnevalově rozpustilými papričkami, počala stoupat ohnivou spirálou k pekelnému konci, pak nastoupily ostatní prvky, pokrotily chilli a vnesly do jednolité pálení každý svůj podíl. Lilek coby eliminátor stáhl notnou část „ohně“, bambus vnesl do hry něco zvláštně nakyslé pikantérie – ta také zmírnila celek. Vějíř chuti se otevřel do širšího spektra a značně ubral na jednolitě ostré dominanci nastolené zpočátku těmi ďábelskými malými lusky. Konec, i když stále ještě důrazný, přesto však odeznívající v příjemných dohrách, vyzněl nakonec kladně. Zpotil jsem se jen lehce okolo nosu. A to je maximum, které razantním krmím tohoto druhu toleruji.
Místo dezertu jsem si dopřál ledovou kávu. Byla opulentně bohatá a báječná. I přes relativně hlasitou hudební produkci jsem, poněkud myšlenkami vzdálen, jasně zaslechl zpoza Vltavy věčnou otázku Hamletovu i údiv Jeníkův, že by mohl „prodat svoji Mařenku“. To všechno asi díky digestivu, servírovaném s milou, dávno neviděnou drobností. Přijel totiž, jak bývá dnes k vidění snad jen na filmovém plátně, na pojízdném barovém stolku.
Jeden tisíc a pět korun, tak zněl účet a nepřišlo mi to mnoho. Suma v monetární podobě zní sice jako vysoká, ale vzhledem k napájení se více než slušným vínem a s ohledem na úroveň obsluhy i navozenou náladu ji považuji za přijatelnou.

Střelecký ostrov Restaurant – Café Bar – Pizzerie
Střelecký ostrov 336, 110 00 Praha 1
Tel/fax: +420 224 934 028, GSM: +420 776 206 067
e-mail: s.o.@streleckyostrov.cz, www.streleckyostrov.cz

  • Otevírací doba: Po-Ne 11.00–01.00
  • Počet míst: kavárna 20, restaurace 60, sklep 60, salonky 16 + 20, zimní zahrada 150
  • Kuchyně: mezinárodní s akcentem na italské
  • Platební karty: všechny běžné
  • Jídelní lístek: čeština, angličtina, italština
  • Jazyková vybavenost personálu: angličtina, italština, němčina
  • Původ nabízených vín: Argentina, Česká republika, Francie, Chile, Itálie, JAR, Nový Zéland, Španělsko, USA

Hodnocení restaurace:
Atmosféra, pohodlí, estetika 9 bodů z 10
Prostírání 9 bodů z 10
Úroveň jídelního a nápojového lístku 8 bodů z 10
Chování personálu 10 bodů z 10
Kvalita jídla a nápojů 18 bodů z 20

Celkem: 54 body ze 60

Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě.

Výběr z jídelního lístku:
Parmská šunka s medovým melounem a dressingem z dijonské hořčice 135 Kč
Křepelka nadívaná kaštanovou nádivkou podávaná s medovou baby karotkou 185 Kč
Farfale s provensálskými mušlemi ve schránce, s česnekovým nádechem a olivovým olejem 250 Kč
Žralok se smetanovou omáčkou a kapari 320 Kč
Mix Grill „Ostrov“ (hovězí, vepřové a kuřecí maso) s pepřovou omáčkou a koňakem 350 Kč
Staropražský guláš, knedlíky 210 Kč
Rizoto s pravými hříbky a Ricottou na vinné redukci 195 Kč
Vepřová panenka protýkaná zeleným chřestem 250 Kč
Štrůdl – Apple pie, se šlehačkou, vanilkovou zmrzlinou a polevou 90 Kč

Výběr z vinného lístku:
Codorníu Cuvée Raventos Brut Cava 0,75 l 1050 Kč
Sauvignon pozdní sběr (vinné sklepy Valtice, vinařská obec Novosedly) 0,75 l 640 Kč
Pinot Grigio Valda dige DOC Il Brolo 0,75 l 980 Kč
Cotes du Rhone Villages Laudun AOC Blanc, Chateau de Bord 0,75 l 1100 Kč
Rulandské modré výběr z hroznů Špalek Nový Šaldorf 0,75 l 980 Kč
Rioja DOC Crianza Selectionada Marques de Caceres 0,75 l 1100 Kč
Cinsault / Shiraz Lanskroon 0,75 l 795 Kč
Collection Baron Philippe Pomerol 0,75 l 1990 Kč
Mersault 1er Cru Blagny-Maison Louis 0,75 l 5690 Kč
Le Petit Mouton de Mouton Rotschild 0,75 l 9990 Kč

Ohodnoťte tento článek
Diskuze