Menu Zavřít

Přichází nový Cristal

9. 9. 2010
Autor: Euro.cz

EURO light

CONTENT24

V roce 1876 požádal car Alexandr II. svého dodavatele šampaňských vín, aby pro jeho osobní spotřebu vytvořil jedinečné šampaňské cuvée. Mimořádnost nápoje spočívala v použití nejlepších hroznů ze sedmi prestižních vinic a také v omezení výroby jen na velké ročníky, v nichž dokonalá kvalita odrůd Chardonnai i Pinot noir umožní dosažení precizní rovnováhy.
Výrobce Louis Roederer nechal pro víno zhotovit láhev z výjimečně čirého křišťálu a podle ní dostalo šampaňské název Cristal. Letos se milovníci šampaňského dočkají nové edice, ročníku 2004. Louis Roederer produkuje tradičně jen několik desítek tisíc lahví Cristalu, z toho jen 1500 lahví se dostane na český trh, a to v listopadu, kdy bude také oznámena cena.
O ročníku 2004 výrobce uvádí: „Klasický a ušlechtilý ročník, štědrý kvalitativně i kvantitativně. Nedosáhl dokonalosti ročníku 2002, ale provázely jej stejné klimatické podmínky: v průběhu celého roku byly příjemné mírné teploty bez výkyvů a málo srážek (okolo 30 %) v průběhu vegetativního cyklu, s výjimkou obzvláště chladného a deštivého srpna. Po něm ale naštěstí následovalo suché a prosluněné září, které úžasným způsobem prosušilo a zjemnilo hrozny, jež dokonale dozrály. Za cenu velmi intenzivních prací na vinicích Louis Roederer dosáhly hrozny 20. září perfektní ,ročníkové‘ rovnováhy, spojující zralost a svěžest navzdory občas vyššímu výnosu.“
Jak tomu u elitních limitovaných sérií bývá, Cristal se tradičně uplatňuje při mimořádných společenských akcích či ve světě populární kultury. Zpěvačka Mariah Carey údajně vyžaduje, aby po vystoupení měla ve své šatně připraveno několik lahví. Cristalem se připíjelo na svatbě Brada Pitta s Jennifer Anistonovou v srpnu 2000 či na svatbách Paula McCartneyho, Phila Collinse a dalších. Seznam osobností, které se netajily svým obdivem ke Cristalu, zahrnuje Lady Dianu, Jean-Paul Belmonda, Julii Robertsovou, Sharon Stoneovou, manžele Beckhamovy nebo Jacka Nicholsona. A například v oscarových Hodinách z roku 2002 můžete vidět Meryl Streepovou, jak nese plné dvě bedny tohoto šampaňského.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).