Menu Zavřít

Přes počítač bez poplatků

27. 8. 2004
Autor: Euro.cz

Elektronický podpis

PRAHA (oh) – Zdražení mnoha poplatků v rámci nového zákona o správních poplatcích, který v současnosti projednává Poslanecká sněmovna, se zřejmě nebude týkat uživatelů elektronického podpisu. Ministerstvo informatiky totiž do návrhu tohoto zákona prosadilo úplné osvobození od všech poplatků do hodnoty dvou tisíc korun, a to pro všechny úkony provedené přes internet s využitím zaručeného elektronického podpisu. Úspora oproti klasickému fyzickému jednání se státními či obecními úředníky tak nebude jen časová, ale i finanční.
Poté co zákon vstoupí v platnost, bude od poplatků osvobozeno například vydání výpisu z katastru nemovitostí, díky čemu žadatel ušetří 100 korun oproti klasickému získání výpisu. V budoucnu tak bude také možné elektronickou cestou požádat o vydání výpisu z rejstříku trestů, což znamená úsporu 50 korun. „Podle návrhu zákona bude od poplatků až do dvoutisícové hranice osvobozen každý, kdo provede transakci pomocí internetu pomocí elektronického podpisu,“ ujišťuje mluvčí ministerstva informatiky Klára Volná. Od příštího roku by mělo být možné zdarma touto formou požádat o vydání živnostenského oprávění, aniž by zájemce musel fyzicky navštívit městský úřad. „Vedeme jednání s řadou ministerstev a úřadů o tom, co vše půjde vyřídit zcela elektronicky a co ne. Množství takových agend však postupně narůstá,“ dodává Volná.
Zákon je nyní ve druhém čtení v Poslaneckém sněmovně, po odsouhlasení bude muset ještě projít Senátem, teprve poté ho podepíše prezident republiky.

E-podpis ušetří
(úkony, které budou podle návrhu zákona osvobozeny od poplatků)

BRAND24

  • Vydání výpisu z katastru nemovitostí 100 Kč
  • Vydání kopie katastrální mapy 50 Kč
  • Vydání identifikace parcely 300 Kč
  • Přijetí žádosti o povolení posečkání daně či cla 400 Kč
  • Přijetí žádosti o prominutí příslušenství daně 300 Kč
  • Přijetí žádosti o vrácení daní při dovozu 300 Kč
  • Přijetí žádosti o povolení úlevy na dani či cle 1000 Kč
  • Pozn.: sazby uvedené v návrhu zákona o správních poplatcích

Pramen: Ministerstvo informatiky

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).