Menu Zavřít

Přes insolvenci k světlým zítřkům

29. 5. 2012
Autor: Euro.cz

Cíl ruského majitele plzeňské firmy: vybudovat světové impérium o tržní hodnotě až čtyři miliardy eur

Igor Šamis, majitel společnosti Pilsen Steel, se pohodlně usadí v křesle své plzeňské kanceláře. „Investice do českého strojírensko-hutního podniku si velice cením,“ tvrdí. S firmou má velké plány. Hodlá ji začlenit do svého impéria, které buduje již od roku 1994. Nejprve se ale musí v Plzni vypořádat s jedním menším „problémkem“: společnost, která zaměstnává přes tisíc lidí, spadla dle insolvenčního rejstříku v březnu do insolvence.

Dvouleté námluvy

Šamis koupil Pilsen Steel (firma vznikla sloučením společností Škoda Kovárny a Škoda Hutě v roce 2007) prostřednictvím své společnosti United Pilsen v srpnu roku 2010. Její předchozí majitel, ruská společnost OMZ Group, se plzeňský podnik snažil prodat již od roku 2008. Původně vyjednával se šesti zájemci z Ruska, Španělska a Indie. Ještě v době před vypuknutím ekonomické krize firma údajně za Pilsen Steel požadovala přes pět miliard korun. Cena, za kterou nakonec Šamis plzeňskou fabriku koupil, nebyla zveřejněna. Dle informací týdeníku Euro se ale pohybovala výrazně pod touto sumou.
Sám Šamis zdůraznil, že s ohledem na dohodu prodávajícího a kupujícího není oprávněn kupní cenu zveřejnit. Současně ale přiznává, že těsně před tím, než se chystal plzeňskou firmu ovládnout, kalkuloval s návratností své investice v rozmezí osmi až deseti let. Teď své plány poněkud upravuje. „Makroekonomická situace přinesla do našich výpočtů nějaké změny. I z toho důvodu se domnívám, že návratnost naší investice bude deset let a více. To ovšem nikterak nemění můj vztah k továrně. Této investice si stále velice cením,“ říká.

Chybující vedení

Svůj původní výpočet musí majitel změnit i na základě výsledků loňského hospodaření firmy, které bylo ztrátové. Jak Šamis tvrdí, především kvůli chybám, které zapříčinila chybná rozhodnutí managementu v prvním pololetí loňského roku. Smlouvy, které ve zmíněném období dohodlo vedení firmy s odběrateli, totiž nepočítaly s pozdějším růstem cen surovin a energií. „Poté jsme museli vědomě uzavřít ztrátové smlouvy. Navíc nám makroekonomický vývoj v Evropě v dalším období loňského roku nedovolil utvářet takový zisk, jakým bychom pokryli ztráty z takto špatně uzavřených smluv,“ konstatoval Šamis. I z tohoto důvodu část bývalého vedení ve firmě skončila a do jejího čela v polovině loňského roku usedl Alexandr Isaykin. Post viceprezidenta pro obchod nově obsadil Vladislav Šíma.
Pro letošní rok ale vedení firmy předpovídá ziskové hospodaření. Z očekávaného výdělku částečně pokryje předchozí ztráty. „Počínaje rokem 2013 počítáme s výrazným progresem,“ věří majitel Pilsen Steel.
Jenže než firma začne vydělávat tolik peněz, kolik její ruský majitel očekává, bude se muset vypořádat s jednou „drobností“. Jak totiž vyplývá z insolvenčního rejstříku, Pilsen Steel je od letošního března v insolvenci. Navíc je vůbec největším podnikem, který se v březnu na seznamu ocitl. V tomto případě se jednalo již o druhý insolvenční návrh, ten první soud v prosinci loňského roku zamítl kvůli zpětvzetí insolvenčního návrhu.
Vedení firmy věří, že se jí podaří současnou situaci bez větších turbulencí vyřešit. Pomoci by k tomu mělo i několik nově přijatých opatření, která mají zajistit provozní a ekonomickou stabilizaci podniku. Kromě jiného klesl počet jednatelů firmy z pěti na jednoho, přičemž tím jediným není nikdo jiný než její majitel Šamis. Firma si navíc najala společnost PricewaterhouseCoopers, která má pomoci s restrukturalizací. > K prvním pozitivním změnám má dojít již v horizontu několika týdnů. Z informací týdeníku Euro navíc vyplývá, že situace není tak dramatická, jak na první pohled vypadá. Mimo jiné i proto, že z potíží může plzeňské firmě pomoci vybřednout i její majitel Šamis. „Myslím, že v tomhle případě nebudou finance žádný problém. Šamis je vskutku velmi movitý člověk,“ tvrdí člen vedení Pilsen Steel. Poněkud v rozporu s tímto tvrzením je ale upozornění dalších dvou na sobě nezávislých zdrojů, dle kterých je údajně část zaměstnanců firmy na nucené dovolené, kdy pobírá zhruba šedesát procent původní mzdy.
Ale zpět k Šamisovi, který je vlastníkem uskupení United Group, kam patří především ruské významné metalurgicko-strojírenské společnosti. Mimo jiné i firma Bummaš, přední ruský výrobce strojů a zařízení pro papírenský průmysl, těžbu ropy, lití trub z hliníkových ocelí a litin. Vedení firmy je v ruském Iževsku.

BRAND24

Velké plány

Šamis má s Pilsen Steel velké plány. Kuloární zprávy o údajném stěhování podniku z plzeňského areálu popírá. Firma, jak říká, chystá modernizaci celé své ocelárny a jejích navazujících částí. Před časem koupila novou pec, kde může vyrobit až 150 tisíc tun surové oceli ročně. „Aktuálně plánujeme investovat do zintenzivnění výrobního procesu, do odstranění úzkých míst, jako je tepelné zpracování a klasické obrábění,“ tvrdí Šamis. Jen v nejbližší době se počítá s investicemi až deset milionů eur do rozvoje plzeňské fabriky.
„Pilsen Steel je jednou z největších továren těžkého strojírenství v Evropě. Již teď vyrábí pro odběratele, kteří podnikají ve vysoce technologických oborech, jako je kromě jiného jaderný průmysl, energetika a lodní průmysl. Plánované investice nám umožní technologicky splnit i požadavky těch nejnáročnějších zákazníků,“ je přesvědčen Šamis. Pilsen Steel dodává kromě jiného koncernům ABB a Siemens.
Na otázku, zda přemýšlí o dalších podobných akvizicích v Česku, majitel plzeňské fabriky odvětil: „S radostí, ale zatím se žádná příležitost nenaskytla. Žádný návrh jsem nedostal, tedy pokud se bavíme o situaci v České republice.“ Aktuálně prý jeho United Group vyjednává o případných akvizicích v Německu či USA.
Šamis tvrdí, že chce i s pomocí plzeňské akvizice vybudovat celosvětové metalurgicko-strojírenské impérium, jehož tržní hodnota se má ve finále pohybovat mezi třemi až čtyřmi miliardami eur. „Věřím v úspěch, s boží pomocí se mi to určitě podaří,“ je přesvědčen vlastník Pilsen Steel.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).