Menu Zavřít

Před vládou se dolaďuje

4. 12. 2003
Autor: Euro.cz

Zákon o elektronických komunikacích

BRAND24

PRAHA (oh) – Několikaměsíční fáze příprav zákona o elektronických komunikacích se blíží ke svému závěru. Na konci října skončilo meziresortní připomínkové řízení, návrhy a komentáře momentálně zapracovávají pracovníci ministerstva informatiky do textu a do konce roku by měl být zákon odeslán na vládu. Pravděpodobnost, že bude norma schválena do 1. května příštího roku, tedy vstupu Česka do Evropské unie, však není příliš vysoká.
Mluvčí ministerstva informatiky Klára Volná říká, že v návrhu zákona zůstává několik problémových oblastí, které budou muset vyřešit politici, ale 80 až 90 procent sporných bodů se podařilo dohodnout v diskusi s odbornými asociacemi a veřejností. „V tuto chvíli třídíme asi 150 stran připomínek ministerstev, poté dojde k jejich vypořádání a věřím, že do konce roku stihneme vše zpracované předat vládě,“ tvrdí Volná. V návrhu prý zůstaly čtyři oblasti, které budou muset rozhodnout zákonodárci. „Není jasné, zda bude povolen vznik virtuálního mobilního operátora, jak přesně se bude regulovat telekomunikační prostředí, jakým způsobem se bude financovat univerzální služba a jak se budou poskytovat úlevy zdravotně postiženým či veteránům,“ řekla Volná týdeníku EURO. Velký boj se pravděpodobně strhne o pravomoci a postavení Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ), regulátora trhu. „ČTÚ je dnes hodně nezávislou institucí, do budoucna by i ministerstvo informatiky mělo mít určité pravomoci v tomto sektoru, především na strategické úrovni,“ dodává. Zákon také počítá s tím, že v čele ČTÚ nebude jediný předseda (v současnosti je to David Stádník), ale tři rovnocenní ředitelé.
Debaty o elektronickém zákoně se účastnily i tři oborová sdružení – Asociace provozovatelů veřejných telekomunikačních sítí (APVTS), Asociace mobilních operátorů a Česká asociace kompetitivních komunikací (ČAKK), která sdružuje především provozovatele kabelových televizí. Svatoslav Novák, předseda APVTS reprezentující zástupce pevných linek, je rád, že ministerstvo akceptovalo řadu připomínek, jež asociace předložila, hodnotit spolupráci však zatím nechce. „Připravovaný zákon má 450 paragrafů, ke kterým jsme měli 269 připomínek, z nich přibližně 60 procent považujeme za významné. Otázkou zůstává, kolik jich do zákona ministerští úředníci zapracují, podle toho budeme hodnotit spokojenost,“ sdělil Novák týdeníku EURO. Nový zákon by měl kromě jiného balancovat regulaci v oblasti pevných linek a mobilních telefonů. „Zatímco oblast mobilů je prakticky neregulována, u pevných linek je to obráceně. Do budoucna by se například měly usměrňovat jen velkoobchodní ceny mezi operátory, a ne koncové ceny,“ dodal.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).