Menu Zavřít

Před bodem zlomu

2. 9. 2005
Autor: Euro.cz

Fiat

BRAND24

PRAHA (tpk) - Návrat Fiatu do černých čísel se blíží. Rozhodující by v tomto směru mělo být poslední čtvrtletí letošního roku, v němž turínská automobilka uvede na trh novou generaci modelu Punto. Prohlásil to minulý týden generální ředitel skupiny Fiat Sergio Marchionne.
Již výsledky za druhé čtvrtletí naznačily, že plán na záchranu nabral dobrý směr. Skupina na rozdíl od čisté ztráty ve výši 246 milionů eur za stejné období minulého roku vykázala čistý zisk 217 milionů. Příchod Grande Punta by měl tento trend pomoci zachovat. Na prodejích automobilů se u výrobce totiž malý model podílí zhruba čtvrtinou. „Skupina pokračuje na cestě vpřed a úspěch nového Punta v závěru roku pro ni bude velmi důležitý,“ prohlásil šéf skupiny. Marchionne předpokládá, že by si do konce letošního roku mělo novinku pořídit zhruba osmdesát tisíc zákazníků.
Uvedení Grande Punta představuje jeden z prvních bodů tříletého plánu, s nímž Fiat přišel počátkem srpna. V rámci pokračující restrukturalizace hodlá skupina do své výroby automobilů do roku 2008 investovat 9,6 miliardy eur a představit dvacet nových modelů. Namísto nynějšího milionu ročně má za tři roky sjíždět z montážních linek 1,35 milionu vozů. A nebude ani potřeba stavět nové závody. V produkci totiž hlavní potíže přináší nedostatečná vytíženost italských továren, například výroba v turínském Mirafiori dosahuje 71 procent současné kapacity. I to by se do konce roku 2008 mělo změnit a vytíženost má dosahovat sta procent. Nejproblémovější továrnou Fiatu je však sicilský závod v Termini Imerese, který produkuje Lancii Ypsilon a v současné době pracuje na 54 procent roční kapacity. Pomoci by mu mohl plánovaný facelift malého luxusního vozu, ale i podle nejoptimističtějšího scénáře má továrna šanci dostat se během tří let jen na osmdesát procent vytíženosti.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).