Menu Zavřít

Pražané, (ne)měl jsem vás rád

18. 11. 2014
Autor: Euro

Po několikadenním dohadování o Matěje Stropnického, jenž potřebuje vysokou politickou funkci, podepsaly konečně minulý týden ANO, Trojkoalice a ČSSD pražskou koaliční smlouvu, takže i Praha možná míří k nové vládě.

Snad jako slavnostní dárek Pražanům při té příležitosti oznámila kandidátka na primátorku Adriana Krnáčová, že tunel Blanka neotevře letos v prosinci, jak před volbami slíbil primátorský náměstek TOP 09 Jiří Nouza, ale až příští rok v březnu.

Ať už nejslavnější český tunel otevře v prosinci, v březnu nebo nikdy, je spolu s kauzou Opencard politickým dědictvím dosluhujícího primátora Tomáše Hudečka, toho času bez partajní příslušnosti. Bouřlivý rok jeho primátorování může posloužit i nové koalici – jako varování.

Hudeček samozřejmě nestál u zrodu Blanky ani Opencard, převzal je s nejvyšší funkcí. Obě kauzy přesto nejvíc symbolizují jeho primátorování, právě na nich si totiž zkusil budovat mediální reputaci. Nebyl to nejlepší politický instinkt: TOP 09 prohrála volby s ANO a přišla o primátora i 10 procent hlasů.

Hudeček z kola ven

Samotného Hudečka nakonec vyhnal ze strany jeho původní osobní kmotr a ochránce Karel Schwarzenberg, i on měl dost neústupné hysterie. Praha dlouho nepamatuje tak dramatický politický pád, jehož mediální tečkou se stal údajný Hudečkův brek, když se dozvěděl, že je bezpartijní. Ano, politika není fér.

Nebo možná je. Hudeček totiž udělal nejhorší politickou chybu: k budování vlastní image si vzal za rukojmí všechny Pražany. Z televize hystericky vyhrožoval, že je Blanka černá stavba a Opencard skončí, jako by zapomněl, že na Blanku čekají všichni pražští řidiči a Opencard denně využívá spousta lidí; za chyby politiků primátor trestal voliče. Oba miliardové projekty klidně můžou být nejhorší průšvih na světě, pražský primátor (a kandidát na něj) ale musí primárně myslet na Pražany a ne na svůj mediální obraz. Nebo aspoň musí budit dojem, že na ně myslí, abych byl přesnější. Žijeme v mediální době.

Hudeček nakonec nepřekvapivě prohrál obojí: nadějnou kariéru v TOP 09 i Blanku s Opencard. Jeho boj s tunelem stál Pražany desítky milionů korun navíc za rozhodčí řízení, jehož praktickým výsledkem je jen další zpoždění zprovoznění Blanky.

Krnáčová na tahu

I rodák z Olomouce musel aspoň tušit, že stavba jako Blanka nikdy nemůže skončit jako černá stavba; něco takového je i na Prahu hrající podle vlastních not trochu moc. Až na nové vedení města čeká i dořešení opencard, i ta musí pokračovat.

V jeho čele má nyní usednout Krnáčová, jež na volebních billboardech slibovala, že všechny problémy města „prostě“ vyřeší. Proč ne. Jen by je neměla „řešit“ jako Hudeček.


Další komentáře:

Prachařovo utržené ucho

Klausova nesmrtelnost

BRAND24

Pavel Páral: Prachařova zbytečná škatulata

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).