Menu Zavřít

Právně vadné portfolio nachystáno k prodeji

23. 3. 2007
Autor: Euro.cz

Pohledávky ČKA

BRAND24

Česká konsolidační agentura (ČKA) našla konečně správný způsob, jak řešit problém stovek pohledávek s právní vadou ve své bilanci. Právě v těchto dnech dokončuje přípravy na nový typ prodeje těchto pohledávek v celkové hodnotě za 12,7 miliardy korun.
Tendr by měl být dokončen letos na podzim. Jeho součástí však nejsou takzvané sporné pohledávky (v objemu zhruba osmi miliard korun) z ČSOB po zkrachovalé IPB, jež byly loni předmětem častých politických půtek zejména mezi ministrem financí Vlastimilem Tlustým (ODS) a jeho předchůdcem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD).
Soubor právně vadných pohledávek nechce agentura prodávat cestou dosud osvědčených blokových transakcí, jelikož se především obává, že ukončení soudních sporů dalece přesáhne horizont stanoveného data zániku ČKA (31. prosince 2007). Toto zbytkové portfolio právně vadných pohledávek je z mnoha důvodů obtížně převoditelné na třetí osoby jak ve formě blokových, tak individuálních prodejů. Agentura chce totiž eliminovat rizika vrácení pohledávek, jako se například stalo v případě EC Group, která před lety koupila od ČKA velký blok pohledávek (EURO 16/2006).
Právě z těchto důvodů ČKA rozhodla portfolio právně vadných pohledávek prodat prostřednictvím takzvané transakce SPV. Její podstatou je institut bezúplatného převodu na speciálně zřízenou entitu (SPV – special purpose vehicle), jež prý jako jediný v rámci českého právního řádu umožňuje eliminovat odpovědnost za „kvalitu“ převáděných pohledávek.
Struktura transakce vypadá - dle studie proveditelnosti, kterou ještě může organizační poradce zkorigovat - takto: ČKA založí společnost s ručením omezeným (SPV) jako svoji stoprocentní dceru; potom provede standardní tendr, v němž vyhraje nabídka investora s nejvyšší kupní cenou; až se kupní cena objeví na příslušných účtech, celý soubor pohledávek se převede z ČKA na SPV. Všechny důležité kroky transakce musí odsouhlasit vláda. SPV má mít pětičlennou dozorčí radu z řad zástupců ČKA či ministerstva financí.
„Vyvedení zbytkového jmění z ČKA touto formou považujeme za optimální způsob řešení takto právně vadných pohledávek. Transakce navazuje na úspěšné blokové prodeje, jež ČKA od roku 2004 realizovala a ve kterých nabídla investorům portfolio pohledávek v celkové hodnotě přesahující 100 miliard korun,“ řekl týdeníku EURO generální ředitel agentury Zdeněk Čáp s tím, že prodej majetkové účasti ČKA v nově založené společnosti (SPV) představuje poslední a velmi lákavou investiční příležitost. (V první polovině letošního roku se ještě očekává vypořádání tří závěrečných blokových transakcí v celkovém objemu 31 miliard korun.)
Portfolio obsahuje 567 právně vadných pohledávek za 159 dlužníky. Jako právní poradce byl vybrán Jan Rudolf (čeká na schválení dozorčí rady ČKA). Organizačním poradcem bude firma Deloitte Advisory, která v soutěži, kam se přihlásily i společnosti Ernst & Young, Erste Corporate Finance, Deloitte Advisory, KPMG a PricewaterhouseCoopers, nabídla nejnižší cenu (3,7 milionu korun). Transakce by měla být dokončena v říjnu 2007, čím se významně omezí rozsah zbytkové agendy, která bude po 1. lednu 2008, po zániku ČKA, převedena na ministerstvo financí.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).