Menu Zavřít

Pozvánky 26

25. 5. 2012
Autor: Euro.cz

Společnost

OD 16. ČERVNA DO 17. ČERVENCE

Matěj Smetana: Unavená radost V rámci pokračujícího cyklu výstav Start up II Galerie hl. m. Prahy představuje jako posledního vystavujícího před prázdninami Matěje Smetanu (31). Mladý umělec připravil překvapivé plastelínové animace založené na jednoduchých příbězích. Vyprávění sice pracují s filmovým jazykem, avšak od ryzí profesionální „filmařiny“ si Smetana záměrně ponechal určitý odstup. Hravý přístup, jenž je mu vlastní, se projevil i ve volbě materiálu, plastelíně, kterou si zvolil pro její nepřesný organický tvar, možnost stylizace a zjednodušenou barevnost.

OD 29. ČERVNA DO 2. ŘÍJNA

Jan Slovenčík: Drops
Galerie Spejs v Záhřebské ulici č. 23 na Praze 2 hostí instalaci s názvem Drops současného umělce Jana Slovenčíka. Nový výstavní prostor galerie Spejs se nachází ve funkčním atriu umožňujícím průchod do kancelářského křídla. Koncept dlouhodobého výstavního projektu vytvořil v roce 2011 emeritní rektor VŠUP Pavel Liška. Koncept ročně zahrnuje čtyři výstavy, jež jsou navrhované především studenty a absolventy ateliérů katedry volného umění VŠUP v Praze. Cílem instalací je výtvarně oživit tento členěný atriový prostor.

1. ČERVENCE

Zahajovací film 46. MFF Karlovy Vary
Na slavnostní premiéře znovuobnoveného Letního kina bude uveden zahajovací film Jana Eyrová (Velká Británie, 2011), který podle slavného románu Charlotte Brontëové natočil jeden z nejuznávanějších mladých režisérů současnosti Cary Fukunaga.

OD 1. ČERVENCE DO 3. SRPNA

Měsíc autorského čtení
Stalo se už tradicí, že každý červenec v Brně patří literatuře. Právě zde se letos již podvanácté koná největší středoevropský literární festival Měsíc autorského čtení. Loni se rozšířil z Brna do Ostravy a letos poprvé překročí hranice České republiky: číst se bude i ve slovenských Košicích a polské Wrocławi. Pro 64 autorů, kteří se letos festivalu zúčastní, to znamená celkem čtyři večery, které stráví se svými čtenáři – diváky, pro které v každém městě zopakují identický program.

OD 1. ČERVENCE DO 31. SRPNA

Výstava fotografií ze sbírky PPF
Sbírka české a slovenské fotografie skupiny PPF, jejímž současným kurátorem je Pavel Lagner, nyní obsahuje 1 398 fotografií od celkem 82 autorů a tvůrčích skupin. Tato díla jsou pravidelně zapůjčována do různých galerií a v letních měsících skupina již tradičně představuje část sbírky ve výstavním prostoru, který sama provozuje. Výběr, jenž se v létě představí v Galerii Václava Špály pod názvem „Obrazy z dějin fotografie české“, obsahuje díla například od Františka Drtikola, Jaromíra Funkeho, Ivana Pinkavy nebo Emily Medkové.

BRAND24

PO CELÝ ROK 2011

Bienále Industriální stopy 2011
Industriální stopy letos čítají na šest desítek akcí v mnoha českých a moravských městech. Hlavní centra budou v Praze, Ostravě-Vítkovicích i v Kostelci nad Černými lesy, kde byly Stopy letos v zimě zahájeny sérií tří konferencí. Regionální záběr postihne díky stále četnějším aktivitám umělců i vlastníků objektů s průmyslovou minulostí celé území České republiky: bohatá industriální historie severočeských Vejprt bude vedle dalších míst zmapována v chystané první publikaci z řady Industriální topografie ČR, zaměřené na Ústecký kraj. V okolí Ostravy se například chystá pestrý program související s revitalizací Dolní oblasti Vítkovic.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).