Menu Zavřít

Povinné pojistné i pro statutáry

6. 5. 2011
Autor: Euro.cz

Souběh funkcí ing.

BRAND24

Ministerstva spravedlnosti a práce chystají první kroky, které mají legislativně očistit souběh pracovního poměru a výkonu funkce člena statutárního orgánu. Mzdový režim má být napříště jednotný jak pro zaměstnance, tak i pro odměny statutárů.
Rezort práce a sociálních věcí připravuje návrh, který nově zahrne jednatele a další členy statutárních orgánů do okruhu důchodově a nemocensky pojištěných osob. Pojistné mají napříště mimo jiné povinně odvádět ze svých odměn také likvidátoři a prokuristé, lidé pracující na základě dohody o provedení práce (více na str. 48) a vedoucí organizačních složek zahraničních osob, které jsou v České republice zapsány v obchodním rejstříku. Nové paragrafy by měly platit počátkem příštího roku.
Ministerstvo spravedlnosti zase připravilo novelu obchodního zákoníku, která souběh funkcí v jedné firmě výslovně umožní. Manažeři tak napříště mohou zastávat pozici v top managementu a zároveň mohou být jednateli či sedět v představenstvu společnosti.
„Tato opatření mají sjednotit mzdový režim jednatelů, členů statutárních orgánů a zaměstnanců. Pojistné budou odvádět všichni stejně a stejně tak se jejich platy stanou nákladovou položkou,“ vysvětluje právník Svazu průmyslu a dopravy Boris Kučera.
Když loni v prosinci Nejvyšší správní soud potvrdil, že současný výkon zmíněných funkcí není možný, vyšlo najevo, že manažeři „v souběhu“ nemají právo čerpat nemocenskou. Lidé z představenstev firem by tak mohli v důchodovém věku zjistit, že nemají žádný nárok na státní penzi. Podle platných zákonů se totiž vůbec nemusejí přihlašovat k důchodovému pojištění. Jednatelé, tedy představitelé společností s ručením omezeným, měli kupodivu jiný režim – sice neměli právo na nemocenskou, ale pojistné na důchody odvádět museli. Uvedené novely se tento zmatek snaží napravit.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).