Menu Zavřít

Potlesk v aukční síni

1. 7. 2004
Autor: Euro.cz

Obchodní dům Růže

BRAND24

PRAHA (bor) - Obchodní dům Růže v Praze na Chodově získala v dražbě společnost Big Nady za 300,1 milionu korun. Konečná suma přesáhla o více než 170 milionů korun cenu vyvolávací. „Až mi ta částka vyrazila dech. Odhadoval jsem, že se dům vydraží za zhruba 150 milionů,“ řekl týdeníku EURO navrhovatel dražby Luboš Krauskopf.
O dům licitovali dva zájemci necelých deset minut. Po dosažení dvousetmilionové a třísetmilionové hranice roztleskal aukční síň Naxos známý podnikatel Pavel Tykač, o kterém se spekuluje, že má blízké vztahy k minulému i novému vlastníkovi domu.
Budoucí majitel obchodního domu ale zakoupil nemovitost, která nestojí na vlastních pozemcích. Ty již dříve koupila od města Prahy společnost Rodamco, která v okolí Růže staví obří obchodní a společenský komplex Centrum Chodov za zhruba tři miliardy. „Víme, že budova nestojí na vlastních pozemcích. Další plány s obchodním domem přinese život,“ tvrdí jednatel Big Nady Jan Palička. O firmě prozradil pouze to, že se zabývá realitami a je dceřinou firmou společnosti Forte, jejíž majoritu drží zahraniční investor.
Do dražby poslal obchodní dům Růže konkursní správce Krauskopf s tím, že na akciové společnosti Růže vázne pohledávka za zhruba 500 milionů korun, kterou vlastní společnost Stroden Management Limited se sídlem na Kypru. Podle výpisu z obchodního rejstříku je firma většinovým vlastníkem firmy Forte, tedy majitele vydražitele obchodního domu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).