Pot-au-feu

26. června 2017, 00:00 - Petr Holec
26. června 2017, 00:00

Pokud hledáte něco jiného, podnik šéfkuchaře Jana Kracíka je právě pro vás

Tohle je restaurace, ze které se mi nechtělo odcházet ani po vydatné hostině a několika sklenkách vína. Proč? Hned z několika důvodů: má prostě jiný interiér, jinou atmosféru i jiné menu. Začnu od začátku, jak se sluší. Interiér Potaufeu spojuje nádech luxusu a dekadence: design podniku je na první pohled vytříbený, solidní nábytek ale doplňují i lehce dekadentní tóny v podobě bordeaux závěsů u vchodu nebo velkého zrcadla se zlatým rámem. A také masivní bar plný vybraných ušlechtilých kořalek, který místu vždy dává punc noci.

Za jinou atmosféru tu může několik věcí. Přestože jde o malou intimní restauraci, cítíte se tu prostorově svobodněji než v letištní hale. Z reproduktorů hraje dobře vybraný francouzský pop, což dá jistě fušku. Nic určitě nezkazí ani to, že tu potkáte u francouzsky velkorysého oběda se spoustou chodů a vína pravé Francouze, kteří v restauraci vždy udělají lepší atmosféru než staří Američané, co pijí vodu a ptají se na gluten. A když vám pak personál řekne, že máte štěstí, protože na večeři si celý podnik zabralo Château Latour, víte, že jste na správném místě.

Neomylně francouzské je menu: najdete v něm teplá i studená foie gras, šneky v máslové bylinkové omáčce, hovězí líčka po burgundsku i takovou klasiku jako kachní prsa Rossini s restovanými foie gras a lanýžem. Anebo telecí játra se šalotkou a zeleninou, geniálně jednoduché a také výborné jídlo, na které v Praze moc nenarazíte. Nemusíte tu ale samozřejmě jíst jen francouzskou klasiku. Měl jsem tu od šéfkuchaře a majitele podniku Jana Kracíka jeden z nejlepších tuňákových tataráků; Kracík syrové rybí maso krájí na velké šťavnaté kostky, jimž dodává asijskými ingrediencemi lehce exotickou chuťovou ostrost a jemnost konzistence.

Terinu z kachních jater foie gras s ovocným čatní přinesli na designovém prkénku s malým toastem a určitě jde o jedna z nejdelikátnějších foie gras v Praze: jsou jemná jako máslo, současně z nich ale cítíte snad celou kachnu. Sympatické je i to, že k nim rozlévají vhodné sladší víno, což u nás pořád nebývá zvykem. A telecí játra? V podstatě sice jde o obyčejné pohanské jídlo známé ze školní jídelny, v podání Kracíka však máte na talíři typicky francouzskou haute cuisine: játra jsou křehká, šťavnatá i chuťově plná a celkový dojem ještě podtrhne červené bordeaux. A to jsem ještě nezmínil delikátně nahořklý pomerančový sorbet na závěr.

Pot-au-feu ? Rybná 13, Praha 1 ? t: 739 654 884 ? e: jan.kracik@potaufeu.cz ? www.potaufeu.cz ? šéfkuchař: Jan Kracík

Hodnocení

Zaujala Vás tato zpráva?
Ohodnoťte ji

Počet hodnocení: 1 | Průměrné hodnocení: 5.00

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Čtěte také

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Finance
Odborníci z univerzitní sféry i průmyslu budou spolupracovat na zajištění kyberbezpečnosti
Co možná nevíte o zdravotním pojištění?
Stavební spoření: ano, či ne?
Co dělat při ztrátě SPZ?
Jak na přepis auta na nového majitele?
Auta
Podívejte se, jak se rozebírá Škoda Fabia Combi po 100 000…
Vadilo by zákazníkům auto z Číny? Polovině ne, ukazuje průzkum
Tříválec v ostrém hatchbacku? Nová Fiesta ST ukazuje, že to funguje. A krásně (první dojmy)
Ferrari SP38 je jedinečná přestavba pro sběratele. Inspiruje se v F40
Hamburk jako první zakáže starší diesely už 31. května. Zatím na dvou ulicích
Technologie
Tržní podíly výrobců GPU za Q1 2018: AMD si polepšilo, přes 40 % karet šlo na těžbu
Síň slávy herních vývojářů: John Romero
Osmijádrové CPU Intel Coffee Lake v databázi Sandra. Vzorek běžel na 3,1 GHz (Oživeno)
Jen heslo nestačí. Jak si zabezpečit účet na Facebooku? (návod)
Tahle mapa vám ukáže, kde v Česku probíhají zemětřesení
Hry pro příležitostné hráče