Menu Zavřít

Poslanci byli pro

16. 3. 2006
Autor: Euro.cz

Mobilní čerpací stanice

BRAND24

PRAHA (mtc) - Zákon o pohonných hmotách a čerpacích stanicích minulý týden poslanci schválili. Svazu chemického průmyslu v asociaci s ekology se nepodařilo zákonodárce přesvědčit, aby přijali pozměňovací návrhy poslanců Miloslava Kaly či Jaromíra Schlinga, které by znamenaly zákaz mobilních čerpacích stanic. Oba prosazovali, aby čerpací stanicí mohla být pouze stavba. Při prvním hlasování o návrhu poslance Kaly chybělo odpůrcům „mobilek“ pět hlasů.
„Tento zákon zlepšuje situaci v kvalitě pohonných hmot, neboť nově umožní České obchodní inspekci velmi intenzivně kontrolovat přepravu pohonných hmot od výrobce k prodejci a bude eliminovat jakákoli rizika s prodáváním takzvaných pančovaných pohonných hmot,“ pochvaloval si schválený vládní návrh ministr průmyslu a obchodu Milan Urban.
V zákoně je zavedena povinnost evidovat prodávaná motorová paliva, a to včetně jejich množství, jakosti a složení. Čerpací stanice budou povinny se registrovat a splňovat řadu kritérií, která by měla omezit rizika pro zdraví a bezpečnost osob i životního prostředí. Podmínky pro mobilní čerpací stanice tedy již nebudou tak benevolentní jako doposud, nicméně návrh, aby čerpací stanice musela být stavbou splňující kritéria dle stavebního zákona, schválen nebyl.
„Mobilní čerpací stanice považujeme za velmi nebezpečné, a to nejen s ohledem na znečišťování životního prostředí. Nesmí se zapomínat, že pohonné hmoty jsou výbušné a potenciálně nebezpečné látky,“ varoval Pavel Švarc, předseda Svazu chemického průmyslu a generální ředitel společnosti ČEPRO, která provozuje síť čerpacích stanic Euro Oil (EURO 10/2006).

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).