Menu Zavřít

Pořád věříme v plán A

5. 6. 2012
Autor: Euro.cz

Z průzkumů víme, že další hokej je pro naše stálé návštěvníky až na pátém místě, čím by existující program obohatili, říká šéf Bestsportu

Po ozdravení podniku jsme ekonomicky soběstační, tvrdí šéf společnosti Bestsport, která provozuje vysočanskou O2 arenu. Život ale firmě komplikuje dosud neschválený reorganizační plán, a tím pádem déle než rok trvající život v insolvenci.

Řídíte firmu, která je již přes rok v úpadku. Jaká to pro vás představuje omezení a naopak, má to pro vás i nějakou výhodu?
Po více než dvanácti měsících, kdy jsme společnost zbavili většiny nevýhodných smluv, vyhádali si u dodavatelů lepší podmínky, zajistili programovou náplň, uhradili všechny takzvané zapodstatové závazky, se výhody úpadku hledají skutečně obtížně. Nevýhod je mnoho, od čistě finančních nákladů po stále existující nejistotu pro naše obchodní partnery, ale také například omezené možnosti investování do dalšího rozvoje.

Soud odmítl schválit návrh na reorganizaci, nyní ho má posoudit vyšší instance. Můžete popsat, co v návrhu je?
Návrh je postaven tak, že jsme nejprve založili dvě dceřiné akciové společnosti – Bestsport Arena a Bestsport Services. Pokud bude plán schválen, tak nejprve Bestsport, a. s., vloží svůj podnik do základního kapitálu Bestsport Arena a věřitelé získají akcie firmy jako uspokojení svých pohledávek. V první řadě to budou zajištění věřitelé, tedy správci dluhopisů The Bank of New York Mellon. Realizací zastavené areny nám vznikne pohledávka za původní Sazkou. Pohledávku jsme jako podmíněnou přihlásili a z průběhu insolvenčního řízení společnosti Sazka lze usuzovat, že na ni bude vyplaceno uspokojení ve výši v řádu několika set milionů korun. Bestsport vloží tuto pohledávku za společností Sazka do druhé dceřiné společnosti Bestsport Services a oproti jejímu vkladu upíše akcie, kterými budou rovněž uspokojeni věřitelé. Konečným výsledkem reorganizace je, že společnost Bestsport Arena bude provozovat O2 arenu bez starých závazků Bestsport, a. s., a jejími akcionáři budou současní věřitelé.

Jaký je plán B, pokud to nevyjde?
Pořád věříme, že plán A vyjde, že odvolací soud rozhodne kladně ve prospěch předloženého plánu reorganizace. Zkrátka čekáme, že zvítězí selský rozum. A pokud ne, podle zákona existuje vlastně jen jedna varianta plánu B, a tou je konkurz.

V jaké ekonomické situaci se nyní Bestsport, respektive O2 arena, nachází?
Po provedeném ozdravení podniku jsme ekonomicky soběstační, programový kalendář se uspokojivě plní, naši klienti s námi nadále spolupracují, protože pochopili, že problém je spíše právní. Naproti tomu ale fakt, že dosud nebyl schválen plán reorganizace, způsobuje velké škody. Jako dlužníkovi nám nabíhají úroky z prodlení ve prospěch zajištěných věřitelů. A tyto úroky nabíhají do okamžiku schválení reorganizačního plánu.

Aktuálně se hodně diskutovalo o spolupráci s KHL a klubem HC Lev. Jednání ovšem ztroskotala na ceně. Proč?
Cena byla skutečně konečnou stanicí. Během jednání se podařilo rozplést řadu sporných věcí, protože hostit KHL není jen tak. Situaci hodně komplikoval fakt, že sám HC Lev nebyl o problematice schopen sdělit konkrétní fakta. Na jedné straně reglement KHL se sankcemi, na druhé ujišťování Lva, že pro něj nebude platit anebo s výjimkami. Podle nás jsme požadovali adekvátní částku. HC Lev si myslí něco jiného, to se samozřejmě stává, a proto nedošlo k dohodě. Ovšem pokud se k vyjednávání vracím zpětně, čím dál tím víc mám za ověřené, že Lev nikdy v O2 areně hrát nechtěl, že to celé byla jen hra pro okolí. ČKD a Lev si chtěli koupit Spartu a dostat se k dotovanému pronájmu od vlastníka haly, což je město. Celou dobu se mluví o tom, že Lev bude hrát v nájmu od Sparty v Holešovicích, nikdo se zatím nezeptal, jak je to právně možné, když Sparta není vlastníkem nemovitosti.

BRAND24

Mohl byste popsat strategii při „obsazování“ O2 areny, tedy které akce jsou pro vás to pravé?
To přímo souvisí právě s KHL. Úvahy o této soutěži pro nás znamenaly, zda zbývající volné termíny obsadíme dalším hokejem nebo jinými sportovními a hudebními akcemi, tedy jaký pro naše klienty a návštěvníky nakonec připravíme programový mix. Z vlastních průzkumů víme, že další hokej je pro naše stálé návštěvníky v žebříčku toho, čím by stávající program obohatili, až na pátém místě. Vedou koncerty a family show. Ve chvíli, kdy máme smlouvu s HC Slavia ještě na více než deset let, raději program obohatíme o rodinnou show typu Putování s dinosaury nebo Cirque du Soleil nebo o koncert Stinga a Jennifer Lopez než o další hokejová utkání, což by znamenalo, že o kulturní akce následně přijdeme. Vždyť čtvrtfinálové utkání v Davis Cupu, které bylo vyprodané, jsme mohli uspořádat jenom proto, že se HC Slavia za celou historii existence O2 areny, tedy od roku 2004, poprvé nedostala do play-off.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).