Menu Zavřít

Poprvé do Řecka

12. 1. 2006
Autor: Euro.cz

Škoda Holding

BRAND24

PRAHA (foj) - Společnosti Škoda Power se podařilo proniknout na řecký trh. Dceřiná firma plzeňského strojírenského podniku Škoda Holding dodá vybavení pro dvě padesátimegawattové strojovny elektrárny Atherinolakkos na řeckém ostrově Kréta. Elektrárnu provozuje společnost Public Power Corp, řecká obdoba firmy ČEZ.
Hodnota kontraktu představuje 470 milionů korun. Zakázka se vztahuje na rozšíření nynější elektrárny, která používá dieselgenerátory a její současný výkon musí být po modernizaci zvýšen. Generálním dodavatelem projektu je společnost Foster Wheeler Energia. Škoda Power dodá na Krétu mimo jiné turbíny, řídicí systémy a generátory. Plzeňská společnost zařízení v Řecku rovněž smontuje, spustí a zajistí náhradní díly pro dvouletý provoz.
V současné době Škoda Power zahájila projekční a konstrukční práce, s výrobou pro elektrárnu začne letos v květnu. Vybavení pro první blok elektrárny dodá plzeňská společnost letos v listopadu, pro druhý blok pak počátkem ledna příštího roku.
Vedení Public Power Corp. se rozhodlo navýšit výkon elektrárny Atherinolakkos kvůli tomu, že pobřeží Kréty zápasí s nedostatkem elektřiny. „Tento projekt naplňuje naši strategii být úspěšným dodavatelem strojoven s turbínami Škoda pro významné světové inženýrské firmy, mezi které firma Foster Wheeler bezesporu patří. Naše technologie byla vybrána především kvůli špičkovým technicko-provozním parametrům a dobré ceně,“ zhodnotil úspěch v Řecku generální ředitel Škody Power Jan Musil.
Škoda Power slaví v jihovýchodní Evropě úspěchy již několik let. Loni například získala kontrakty v Rumunsku a Turecku za stovky milionů korun.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).