Menu Zavřít

Poprask v Rakousku

19. 6. 2002
Autor: Euro.cz

Historický úspěch českého hráče

BRAND24

V rakouském Dellachu, na hřišti Golf Clubu Kartner se ve dnech 6.-8. června konalo Mistrovství Evropy jednotlivců nad 35 let – takzvaných midamatérů. Hřiště v Dellachu, založené v roce 1927 coby krátká devítka, se postupně vyvinulo až do zajímavého designu, který byl Evropskou golfovou asociací vybrán pro pořádání této vrcholné akce evropských midamatérů.
Hřiště je charakteristické výraznými převýšeními komplikujícími výběr správné hole na drtivé většině jamek a na české poměry nesmírně konturovanými greeny. Svažité a všeobecně obtížné okolí greenů v kombinaci s jejich velkou – u nás nevídanou - rychlostí činilo záchranu paru z některých stran greenů či dvojputt z některých sekcí puttovacího povrchu zcela nemožnými. Zhruba polovina jamek je „vyřezána“ v hustém alpském lese, jehož okraje jsou pro urychlení klubové hry značeny na mnoha jamkách jako vodní překážka. Zbylé jamky jsou otevřené, s ojedinělými stromy nicméně vystavené neustále se točícímu větru. Fairwaye jsou relativně užší, ale svými tvary a především způsobem střihu velice fér.
Obtížností vévodí jamka č. 5, par 4, 404 m dogleg vlevo do svahu, s velkým třívrstvým greenem. Raritou jsou dva po sobě jdoucí pary 5 v polovině druhé devítky a dvěstěmetrový par 3 na závěr. Par hřiště 71, délka 5 900 m, Course rating 71,5; Slope rating 139.
Naši hráči vybraní na základě výsledků v Mid-amateur Tour si vedli výborně a Alan Babický, hráč GC Čechie, HDC 1 - dosáhl v Dellachu největší mezinárodní úspěch českého amatérského golfu od konce druhé světové války. Po výsledcích 68, 78 a 73 se umístil na vynikajícím 6. místě v celkové konkurenci 137 hráčů.
68 ran (3 pod par) Babického v prvním kole a nový rekord hřiště obsahující druhou devítku zahranou 4 rány pod par, znamenalo vedení po prvním kole. Nesrovnatelně horších 78 zahraných v deštivém a větrném počasí ranní poloviny druhého soutěžního kola sice znamenalo odsun Babického na průběžné třinácté místo – nicméně pouhé čtyři rány za vedoucího hráče. Bojovných 73 ran v tlaku posledního kola vyneslo českého reprezentanta až na vynikající šesté místo.
„Velkou satisfakcí pro mě bylo, když jsem po skončení prvního kola stál v davu před výsledkovou tabulí a poslouchal, jak se desítky hráčů, trenérů a realizačních pracovníků učili u výsledkové tabule výslovnost mého jména Bébiky, Babičky, spellovali ho do telefonů a ptali se Who is it?… A česká vlajka na prvním místě je vždycky příjemná. Ve druhém kole se mi nedařilo, ale udržel jsem kontakt s vedoucími hráči. Do třetího kola jsem šel s trpělivostí a se snahou nedělat nevynucené chyby. Na druhém paru pět jsem se ale bohužel nechal unést a zbytečně atakoval green druhou ranou a ztratil ránu. Berdíci přišli na devítce a desítce, což mě udrželo ještě „na dostřel“ předních míst. Ztracená rána na třináctce a neproměněné birdie šance na dvou následujících parech pět mě potom připravily o šanci na medaile. Birdie na sedmnáctce už na výrazný posun nestačilo. Nicméně jsem spokojený, přede mnou neskončil nikdo z HDC horším než nula a ani třeba žádný Rakušan, kteří celou soutěž brali nesmírně vážně…“ komentoval své vystoupení Babický.
Marek Černý, PKGK, vyrovnanými výkony 75, 75, 76 obsadil pěkné dělené 27. místo. Mikuláš Ordnung (PKGK) za ním zaostal o dvě rány a obsadil dělené 32 místo. Jan Schovánek neprošel cuttem vyhlášeným po druhém soutěžním kole.
Pozadí výjezdu však zdaleka nebylo tak idylické, jak by možná výsledky výpravy evokovaly.
Skvrnkou (a snad poučením pro příště) na účasti našich reprezentantů – v tomto případě vyjíždějících až na startovné na vlastní náklady - je, že ČGF promeškala původní termín přihlášek a jen díky diplomatickému umu samotného prezidenta ČGF Veselého se české družstvo dostalo do soutěže doslova za „pár minut dvanáct“ – pět dnů před odjezdem.
Nominace původně měla proběhnout podle výsledků tří prvních turnajů, a tedy dle zveřejněného žebříčku v Mid Amateur Tour 2002. Žebříček však nebyl zveřejněn ani jednou až do začátku čtvrtého turnaje v Mariánských lázních v polovině června a nominace nakonec proběhla pouze na základě výsledků prvních dvou turnajů, i když z dostupných materiálů a při pohledu do kalendáře bylo od počátku sezony zřejmé, že se třetí kvalifikační turnaj koná čtyři dny před oficiálním začátkem Mistrovství Evropy.
Tak či onak, tři čeští hráči v prvních 35 hráčích oficiální vrcholné akce EGA je výborný počin a ukazuje, že hráčská kvalita a potenciál na umístění v zahraničí se v České republice nenachází jen mezi dvacetiletými.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).