Menu Zavřít

Pomohly reference

27. 8. 2004
Autor: Euro.cz

Kyocera Corporation

PRAHA (foj) - Další japonský investor míří do České republiky. Firma Kyocera Corporation postaví nový závod na výrobu solárních panelů v Kadani na Chomutovsku. Do vybudování nové provozovny japonská společnost investuje zhruba 200 milionů korun. V továrně by mělo najít práci kolem 150 lidí. Týdeník EURO o tom informovala mluvčí státní agentury CzechInvest Jana Víšková. Jak zdůraznila, Kyocera dala přednost České republice před jinými zeměmi střední a východní Evropy, především na základě zkušeností japonských společností, které již v Česku působí.
Nový závod bude druhým projektem Kyocery v tuzemsku, od roku 1992 ovládá firmu AVX Czech Republic se sídlem v Lanškrounu.
Japonská společnost patří k největším světovým výrobcům solárních panelů. „Pro Česko je takový typ projektu zajímavý a perspektivní,“ tvrdí projektový manažer CzechInvestu Radek Zatloukal. Soudí, že solární panely se budou v budoucnousti stále více uplatňovat vzhledem k rostoucím cenám ropy, i k nebezpečí skleníkového efektu a znečišťování ovzduší.
„Společně s Kyocerou je v České republice registrováno 139 japonských firem, z toho 57 výrobních. Většina z nich plánuje v zemi další reinvestice a expanze,“ sdělil týdeníku EURO poradce generálního ředitele CzechInvestu Josef Lébl.
Původní majitelé založili Kyoceru v roce 1959 v japonském městě Kjóto. Společnost se nejprve zabývala pouze výrobou speciální keramiky a zaměstnávala osmadvacet lidí. V současnosti po celém světě pro firmu pracuje zhruba 55 tisíc lidí. Kyocera vyrábí široký sortiment od spotřební elektroniky přes polovodiče až po solární techniku a speciální keramiku.

Objem investic zprostředkovaných CzechInvestem podle zemí původu (v procentech)
Rakousko, Švýcarsko 2
Tchaj-wan 2
USA 8
BENELUX 12
Česká republika 11
Dánsko, Finsko, Norsko a Švédsko 1
Francie 7
Irsko a Velká a Velká Británie 4
Itálie, Španělsko 2
Japonsko 21
Německo 26
Kanada a Mexiko 4

BRAND24

Pramen:CzechInvest

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).