Menu Zavřít

Polské doly ožijí

29. 6. 2007
Autor: Euro.cz

New World Resources

BRAND24

Firma New World Resources, vlastník společnosti OKD, má zájem zprovoznit několik zavřených polských uhelných dolů. Podle deníku Gazeta Wyborcza hodlá firma využít konjunktury na trhu koksovatelného uhlí. „Této suroviny začíná být na evropském trhu nedostatek,“ píše tisk. Šanci na oživování mají slezské doly Dębieńsko poblíž města Rybnik a Morcinek ve vesnici Kaczyce.
„Mohu potvrdit, že máme zájem reaktivovat Dębieńsko,“ řekl týdeníku EURO Jiří Polák, poradce Zdeňka Bakaly, jenž v Polsku vlastní také společnost Karbonia. Ta získává kapalný metan v Morcinku. S polskou firmou Jastrzębska Spółka Węglowa hodlají založit společnost, která bude v Morcinku využívat ložisko uhlí.
Důl Dębieńsko nefunguje od roku 2000, ale skrývá ještě zhruba 100 milionů tun koksovatelného uhlí vysoké kvality. OKD již podaly u polského ministerstva hospodářství návrh na povolení těžby v tamním dole. Firma má rovněž zájem o odkup uhelného dolu Silesia ve městě Czechowice-Dziedzice, který zahrnuje rovněž asi 100 milionů tun uhlí.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).