Menu Zavřít

Poločas rozpadu

23. 6. 2005
Autor: Euro.cz

MG Rover

BRAND24

PRAHA (tos) - Lhůta, do kdy mohli zájemci předložit nuceným správcům nabídky na koupi předlužené britské automobilky Rover, vypršela ve středu 22. června. Ještě před jejím uplynutím nucení správci z PricewaterhouseCoopers varovali, že pokud některý ze zájemců o firmu nepodnikne rychlé kroky k zachování jejího provozu, směřuje automobilka k rozpadu.
Jakou část z celkově přihlášených 2,1 miliardy eur dostanou věřitelé rozprodejem aktiv zpět, zůstává neznámou. Teprve nyní se totiž zjistilo, že společnost převedla jen čtyři týdny před svým dubnovým úpadkem svůj nejcennější majetek - práva k sportovnímu vozu MG TF za 30 milionů eur - na čínský automobilový koncern Shanghai Automotive Industry (SAIC)
SAIC si již předtím za 100 milionů eur zajistila práva na modely Rover 25 a 75 a motory. Odborníci považují rozhodnutí čínského výrobce koupit patenty ke sportovnímu vozu za chybné, protože v Číně údajně neexistuje po tomto typu vozů poptávka. Jiný čínský výrobce, Geely, v polovině června deklaroval zájem o některé části výrobního zařízení automobilky. Nucenému správci proto mnoho k prodeji nezůstává. Rover nedisponuje žádno další modelovou řadou, samotnou značku Rover nemůže nikdo používat bez souhlasu automobilky BMW, která vyrábí vozy Mini. Součástí MG Rover není od roku 2000 ani značka Land Rover, která od roku 2000 a patří do koncernu Ford Motor.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).