Menu Zavřít

Politických 400 tisíc?

26. 4. 2002
Autor: Euro.cz

Zkrachovalé kampeličky

CONTENT24

PRAHA (ČTK, oh) – Klienti zkrachovalých družstevních záložen, kampeliček, získají nárok na vrácení devadesáti procent svých vkladů až do výše 400 tisíc korun. Dosud přitom klienti mohli dostat maximálně stotisícové odškodnění. Zvýšení odškodného schválil minulý týden Senát, novela zákona čeká již jen na podpis prezidenta republiky.
Rozhodnutí o navýšení sumy považují analytici za čistě politické. „Vyšší odškodnění nemá žádné ekonomické odůvodnění, je to motivováno především blížícími se volbami a efektivním lobbováním členů kampeliček,“ řekl analytik Atlantik FT Jan Schiesser. Podle něj se jedná o nesystémové rozhodnutí, které v konečném důsledku poškozuje všechny daňové poplatníky.
Nárok na vyšší odškodnění má i pětasedmdesát tisíc vkladatelů, kterým již Zajišťovací fond družstevních záložen na odškodném vyplatil 4,165 miliardy korun. Celkem fond eviduje zhruba pětaosmdesát tisíc lidí, kteří mají nárok na výplatu. Ve fondu je nyní osmadvacet kampeliček, u jednadvaceti z nich již výplata odškodnění začala.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).