Menu Zavřít

POLETÍ SPOLU

10. 8. 2001
Autor: Euro.cz

MiG a Suchoj

Moskva ( MoscowTimes) – Ruská vláda usiluje o konsolidaci výroby vojenských letounů. Minulý týden přišla s plánem na spojení dvou silných hráčů: MiGu a Suchoje. O jejich spojení se hovořilo již dříve, vždy však zůstalo pouze u slov.

Suchoj je vlajkovou lodí ruského zbrojařského průmyslu s ročními prodeji převyšujícími miliardu dolarů. Naproti tomu MiG se nyní potýká s řadou problémů a od listopadu nevyplácí své zaměstnance.

Jurij Koptěv, šéf Ruské agentury pro letectví a vesmír, již na začátku roku informoval, že už se dělají kroky, které povedou ke spojení. Podle něj by společný podnik měl zahrnovat i Jakovlevův designerský ateliér.

Nejmenovaný představitel ze Suchoje tvrdí, že jeho spojení s MiGem může být velkým přínosem při vývoji a výrobě páté generace bojových letounů, ale pouze v případě, že na to vláda finančně přispěje. Obě firmy už představily společný model páté generace, ten však šéf ruských leteckých sil, generál Anatolij Kornukov označil za naprosto nevyhovující.

CONTENT24

Spojení MiGu a Suchoje má být součástí Putinova programu na konsolidaci celého zbrojařského odvětví. V něm v Rusku funguje 1700 firem. Ve vzniklých koncernech by si měl stát ponechat kontrolu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).